Erişilebilirlik

Profesör Kasaba: 'ABD Herşeye Hazırlıklı Olmalı'


Profesör Kasaba: 'ABD Herşeye Hazırlıklı Olmalı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:12:50 0:00

Bu seçim kampanyasında cok sert söylemler duydu Amerikalı seçmenler. Trump’ın Müslümanlar ve göçmenlerle ilgili sert açıklamaları tepkiye yolaçtı. Cumhuriyetçiler de bu söyleme itiraz etti. Ama Trump’un destek kaybetmek yerine Clinton’a yetiştiğini görüyoruz son günlerde. Bunu nasıl yorumlamalı? Profesör Reşat Kasaba’ya göre Trump’ın Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığını kazanması bile başlı başına şaşırtıcı bir olay. Trump’ın bu kadar destek toplaması da hiç beklenmedik bir gelişme.

Hillary Clinton’a gelince Amerika’nın 45’incibaşkanı olma yarışında e-mail skandalı yüzünden ilk kadın başkan olma şansını kaybedebileceği söyleniyor. FBI’ın soruşturmayı yeniden açmasının, Demokrat seçmen üzerindeki etkisi ne olur? Kararsız seçmenlerle gençleri ne ölçüde etkiler? Profesör Reşat Kasaba’ya göre, bütün olumsuz gelişmelere rağmen Hillary Clinton yine de devlet tecrübesi, Kongre’de senatörlük deneyimi ve dışişleri bakanlığı yapması açısından Trump’tan başkanlık için daha uygun bir aday.

“Hazırlanma biçimlerine ve deneyimlerine bakarsanız Hillary Clinton’ın çok daha önde olması gerekiyordu. Ancak Amerikan toplumunda çok başka sorunlar var. Son ekonomik krizden beri yaşananların olumlu etkisini görmeyen insanlar, Donald Trump’ın bir ‘kurtarıcı’ olabileceğini düşünüyor. Trump da söylem biçiminde bu beklentileri destekliyor. Herşeyden önce Amerika’nın çıkarlarını ön plana alacağını, dış ticaret anlaşmalarını yeniden gözden geçireceğini söylüyor. Tabii bunlar çok geniş kapsamlı etkileri olabilecek söylemler. Pek fazla hazırlanmadığı, önünü arkasını düşünmediği de belli oluyor. Fakat tabii öyle bir ortamdaki Amerika şimdi, fazla detaylı, derin tartışma olmuyor, daha çok yüzeysel, o gün haberlerde ne varsa o konuları öne çıkararak tartışma yaratılıyor. Hillary Clinton açısından da sorunlar var. E-mail sorunu devam eden bir soruşturma. Trump’ın da kişisel hayatıyla ilgili hiç de hoş olmayan birçok olay gündemde. Tabii Amerika gibi bir ülkede, 21’nci yüzyılda önemli bir seçim kampanyasının böyle tartışmalarla geçmesi bayağı ‘korkutucu’ bence. Fakat sonuna geldik. Herşeye rağmen görünüşe göre, Hillary Clinton hala önde. Clinton’ın bu seçimi kazanacağını düşünüyorum fakat dediğik gibi bu, hiç görmediğimiz bir seçim kampanyası yaşadık. Herşeye hazırlıklı olmamız gerekiyor.”

XS
SM
MD
LG