Erişilebilirlik

Portman ve Firth İlk Oscar Heykellerine Kavuştu


Natalie Portman
Natalie Portman

İngiliz aktör Colin Firth en iyi erkek, İsrail asıllı Amerikalı aktris Natalie Portman bu yıl en iyi oyuncu dallarında Oscar ödülüne layık görüldü. Her iki sanatçı da ödülü ilk kez kucakladı.

Colin Firth’ün bu yılın en iyi erkek oyuncu dalında Oscar alması sürpriz olmadı. Kekeme Kral 6‘ıncı George’u canlandıran Firth diğer adayların arasından rahatlıkla öne çıktı.

”The King’s Speech” ”Zoraki Kral”da Kral 6‘ıncı George, kendine güvenini yavaş yavaş kazanıyor. Colin Firth, hecelemekte zorlanan, kekemeliği yüzünden öfke krizleri geçiren, ama en sonunda düzgün bir konuşma yapmayı başaran Kral 6‘ıncı George rolünde kusursuz.

Yakın çekimler Firth’ün kelimeleri söylemekte ne kadar zorlandığını gösteriyor. Bu sahneleri seyretmek oldukça zor ve üzücü. Colin Firth bu konuda şunları söylüyor:

”Bir topluluğa hitap etmek zorunda kalan herkes bu anın ne kadar zor olduğunu anlayabilir. Bir gece önce görülen korku dolu rüyaları düşünün. Birçok kişinin samimiyet sorunu olduğunu düşünüyorum. Ailemizle ne kadar yakın olsak da hepimiz aslında yalnızız.”

Colin Firth adını ilk kez BBC’nin Jane Austen’ın ‘Gurur ve Önyargı’ adlı romanından uyarladığı 1995 yapımı filmde Mr. Darcy rolüyle duyurdu.

Aktör daha sonra 2003 yapımı ‘İnci Küpeli Kız’ ve 2008 yapımı müzikal ‘Mamma Mia’da ününü perçinledi.

Firth geçen yıl da Tom Ford’un ‘A Single Man’ filminde partneri ölen eşcinsel rolüyle en iyi erkek oyuncu dalında Oscar’a aday gösterildi.

Kral 6‘ıncı George ise aktörün kariyerinin şimdiye kadarki en önemli rolü.

Natalie Portman’ın en iyi kadın oyuncu dalında Oscar alması sürpriz olmadı.

Bazı eleştirmenler ‘The Kids Are All Right’ta partnerinin kendisini aldattığını öğrenen lezbiyen anne rolünde Annette Bening’e de şans tanıyordu.

Ancak Bening’in oyunculuğu, ‘Siyah Kuğu’da bir baş balerinin yaşadığı dramı yorumlayan Portman’ın performansına gölge düşüremedi.

Portman, filmde, canlandırdığı balerin Nina karakterinin geçirdiği duygusal travmayı yansıtmada çok başarılı.

Sinema Sanat ve Bilimleri Akademisi geleneksel olarak kendisini sadece duygusal olarak değil, fiziksel olarak da değiştiren sanatçıları ödüllendiriyor.

Natalie Portman canlandırdığı karakter hakkında şöyle konuştu:

”Bedeniniz çok acı çekiyor. Ancak siz bunu görmüyorsunuz. Yüzeye yansıyan güzel bir görüntü ama içinde korkunçluklar var.”

29 yaşındaki Portman şimdiye kadar birçok filmde oynadı.

Sanatçı, Yıldız Savaşları serisinde rol aldı. 2005 yılında ‘Closer’ adlı dramda da en iyi yardımcı kadın oyuncu dalında Oscar’a aday gösterildi.

2008 yapımı ‘Boleyn Kızı’ adlı filmdeyse Portman’ı Scarlett Johansson’la birlikte izledik.

Natalie Portman da Colin Firth gibi bu yıl ilk kez, akıllardan kolay silinmeyecek bir rolle Oscar’a kavuştu.

XS
SM
MD
LG