Erişilebilirlik

Portekiz Ekonomisi Batıyor


Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva
Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva

Portekiz’in mali kriz yüzünden uluslararası yardıma ihtiyaç duyacak üçüncü Avrupa ülkesi olacağı yolundaki kaygılar artıyor.Portekiz hükümeti, harcamalarını karşılamak amacıyla iki yıllık tahvillerini satmak için altı ay öncesine göre yüzde 50’den fazla faiz ödemek zorunda kaldı. Portekiz’in uzun dönemli borçlarının da Yunanistan ve İrlanda’nın geçen yıl dış yardım kabul etmeden önceki durumlarından çok daha fazla olduğu bildiriliyor.

Lizbon hükümeti, ısrarla uluslararası kurtarma planına ihitiyacı olmayacağını tekrarlarken Başbakan Jose Socrates, böyle bir durumun ülkenin saygınlığına zarar vereceğini kabul ediyor. Ancak Maliye Bakanı Carlos Pina tahvil satışlarından sonra yüksek faiz oranlarının katlanılabilir olduğunu ancak uzun dönemde tahammül edilemeyeceğini vurguladı.

Cuma günü toplanacak olan ve ay sonunda da bir zirve yapmaya hazırlanan Avrupalı liderler Portekiz için bir kurtarma planı geliştirmeyi planlıyor. Buarada Yunanistan ve İrlanda geçen yıl kabul ettikleri kurtarma planının koşullarının yeniden gözden geçirilmesini istiyor. Ancak Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya buna yanaşmıyor. Almanya, Fransa’yla birlikte borç yükü giderek ağırlaşan ülkelerin, mali krizi atlatmak için harcamalarını kısıtlamalarında ve yeni kurallar uygulamalarında diretiyor.

XS
SM
MD
LG