Erişilebilirlik

Poroşenko: ‘ABD’nin Ukrayna’ya Desteği Sürecek’


Brüksel’de Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile ortak basın toplantısında konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ABD’de başkan seçilen Donald Trump’la yaptığı telefon görüşmesinin içeriğiyle ilgili ayrıntıları paylaştı. Poroşenko, Trump’ın görüşmede, “Rusya’nın saldırganlığını ve Kırım’ı yasadışı biçimde ilhak etmesini” gündeme getirdiğini belirtti.

Trump’ın Rusya ile ilişkileri güçlendirme çabası gösterirken Ukrayna’ya desteğini azaltabileceği yönündeki endişelerin sorulması üzerine Poroşenko, “(Amerika’daki) İki partinin de savunduğu destekte herhangi bir ciddi değişikliğin olmasını beklemiyoruz” dedi.

Telefon görüşmesinde Trump’a Ukrayna’nın doğusu ve Kırım’daki durumla ilgili son bilgileri detaylı olarak aktardığını ifade eden Poroşenko, “Başkan seçilen Trump tarafından, Rusya’nın saldırganlığı ve Kırım’ın yasadışı ilhakı meselelerinin gündeme getirildiğini teyit edebilirim” diye konuştu.

Donald Trump’ın seçim kampanyası sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i öven bazı sözleri, Cumhuriyetçi adayın başkan seçilmesi halinde Ukrayna’nın pahasına Rusya ile ilişkileri geliştirmeye yöneleceği yönünde kimi çevrelerde endişeler uyandırmıştı.

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nde yaptığı açıklamada, geçen haftaki telefon görüşmelerinde Trump’ın NATO’ya “güçlü desteğini” dile getirdiğini kaydetti.

Trump yine seçim kampanyası sırasında, Amerika’nın NATO’daki konumunu “yeniden düşünmesi” gerektiğini söylemişti. Amerika’nın ittifakın masraflarını olması gerekenden “çok daha fazla” sırtladığını savunan Trump, NATO’nun “modasının geçmiş olabileceğini” de belirtmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG