Erişilebilirlik

'Rusya'ya Yaptırımları Arttırma Çağrısı'


Başkan Barack Obama, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'yla
Başkan Barack Obama, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'yla

Ukrayna Cumhurbaşkanı’nı Beyaz Saray’da ağırlayan Başkan Barack Obama, konuk devlet başkanına, ülkesinde yaşanan krizin diplomasi yoluyla çözülmesi için uluslararası baskı oluşturmaya devam etme sözü verdi.

Beyaz Saray’dan çıkışta gazetecilere açıklama yapan Petro Poroşenko, iki haftalık ateşkesin devamını ve daha kapsamlı bir barış anlaşmasıyla sonuçlanmasını diledi. Poroşenko ayrıca, ülkesinin Moskova yanlısı ayrılıkçılara karşı verdiği mücadelede, Amerika’nın verdiği destekten memnun olduğunu bildirdi.

Amerika, Ukrayna iç savaşında Kiev hükümetine diplomatik ve insani yardım alanlarında destek vermişti. Poroşenko, Kongre’nin ortak oturumunda yaptığı konuşmada da bu yardıma teşekkür etti. Bununla birlikte Poroşenko, ülkesinin “battaniyelerle savaşı kazanamayacağına” dikkati çekerek, Amerika’dan silah yardımı da istedi.

Poroşenko, Rusya yanlısı ayrılıkçılara açık destek ve silah yardımında bulunan Moskova’ya, Amerikan yaptırımlarının arttırılması çağrısında da bulundu.

Amerika ve Avrupa Birliği, geçen hafta Rusya’ya yeni yaptırımları yürürlüğe koymuştu. Yaptırımlar Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ı hedef alırken, enerji şirketleri de, denizde ve kaya petrolü arama çalışmaları sırasında Amerikan ürün ve teknolojilerini kullanmaktan men edildi.

Yaptırımlar Rus rublesine de Amerikan dolarına karşı büyük ölçüde değer kaybettirdi. Önde gelen Avrupalı ekonomi uzmanları, Rusya ekonomisinin bu yıl küçülmeye devam edeceği ve 2015 yılı ortalarında orta dereceli bir durgunluk yaşayacağı tahmininde bulundu.

Ayrıca Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada da, Amerika Ticaret Bakanı Penny Pritzker’ın, Ukrayna’ya bir heyetle gideceği ve ülkenin ekonomisini yeniden inşa edecek ve özel sektör yatırımlarını teşvik edecek reform görüşmelerinde bulunacağı bildirildi.

Aynı açıklamada Ukrayna’ya 53 milyon dolarlık bir yardım paketi de gönderileceği belirtildi. Bu yardımın 46 milyon dolarlık kesimi askeri, ancak silah-dışı yardımlar oluşturuyor. Kalan 7 milyon dolarsa, Ukrayna’nın doğusunda, Rusça konuşan halka insani yardımlarda kullanılacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG