Erişilebilirlik

Polonya'da Amerikan Askeri ve Teçhizatı


Amerikan Ordusu’na ait ağır silahların Polonya sınırları içinde kalıcı olarak konuşlandırılmasına ilişkin müzakereler sürüyor. Amerika, Rusya’nın saldırgan tavırlarına karşı önlem almak amacıyla Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerindeki varlığını güçlendirmeyi hedefliyor

Polonya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, anlaşmanın, Amerika’nın savaş tankları ve diğer askeri teçhizatlarını Polonya toprakları üzerine konuşlandırmasını kapsadığını belirtti. Savunma Bakanı Tomasz Siemoniak, planı geçtiğimiz ay Washington’da Amerikalı yetkililerle ele aldığını ve kısa süre içinde nihai karara varılacağından emin olduğunu söyledi.

Savunma Bakanı Ash Carter ve Başkan Barack Obama tarafından onaylandığı takdirde Amerika, bir zamanlar Sovyetler Birliği’nin etkisi altında olan Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Polonya ve hatta Macaristan’da 5 bine yakın askerini, askeri teçhizatını ve ağır silahlarını konuşlandırabilecek.

Böylelikle Amerika, Soğuk Savaş’ın bitiminden bu yana bölgede ilk kez bu çapta bir askeri varlığa sahip olacak. Bu plan, NATO askeri ittifakının Rusya’nın Doğru Avrupa’da geçen yıl Kırım’ı ilhak etmenin ötesinde herhangi bir müdahalede bulunmasını engellemeye yönelik savunma amacı taşıyor.

Letonya Savunma Bakanı Raimonds Vejonis, bu çerçevede New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, ‘Eğer birşey olursa askeri teçhizat için günler, hatta haftalar boyunca bekleyemeyiz, böyle bir durumda bir an önce harekete geçmemiz gerekir’ şeklinde konuştu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG