Erişilebilirlik

Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski ve Eşi Uçak Kazasında Öldü


1940 yılında çok sayıda Polonyalı askerin Sovyet Rusya ordusu tarafından öldürüldüğü Katin katliamının yıldönümü törenleri için Rusya'nın Smolensk kentine gitmekte olan Polonyalı yetkilileri taşıyan uçak, Rusya'nın batısında düştü.

Polonya Cumhurbaşkanı ve eşiyle 90'dan fazla üst düzeyli sivil ve asker Polonya yetkilisini taşıyan Tupolev-154 tipi Rus yapımı uçak, Varşova'dan, Rusya'nın Smolensk kentine giderken, Smolensk yakınında düştü. Uçak inişe hazırlanırken bölgede yoğun sis olduğu bildiriliyor. Uçak, düştükten sonra parçalanarak yandı. Yolcu ve mürettebat olmak üzere 97 kişinin bulunduğu uçaktan kurtulan olmadı.

Uçakta, Devlet Başkanı Lech Kaczynski ve eşi Maria’nın yanısıra, Genelkurmay Başkanı Franciszek Gagor ve Merkez Bankası Başkanı Slawomir Skrzypek de bulunuyordu.

Devlet Başkanı Kaczynski, aralarında birçok politikacının da bulunduğu heyetle birlikte, 1940 yılındaki Katin katliamının 70’inci yıldönümü için Rusya'ya gidiyordu.Törene, Rusya Başbakanı Vladimir Putin de katılacaktı. Katin’de, 22 bin Polonyalı subay Ruslar tarafından öldürülmüş ve Rusya yıllarca katliamdan Alman Nazi ordusunun sorumlu olduğunu iddia etmişti.

Dünya Liderlerinden Polonya’ya Taziye Mesajları Yağıyor

Başkan Barack Obama, ölümü büyük bir kayıp olarak niteledi ve Polonya Başbakanı Donald Tusk’a başsağlığı diledi.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Kaczynski’nin komünist rejime karşı mücadelesini hatırlattı ve ölümün sadece kendisi değil tüm dünya için büyük bir kayıp olduğunu söyledi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Kaczynski’nin, “tanıdığı, bildiği ve görüştüğü arkadaşı” olduğunu söyledi ve şahsı ve Türk Milleti adına Polonyalılara başsağlığı diledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Kaczynski’yi, özgürlük ve demokrasi savunucusu olarak nitelerken; Almanya Başbakanı Angela Merkel Polonya Cumhurbaşkanının ölümünün herkesi kedere boğduğunu söyledi.

Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili, Kaczynski’yin en yakın arkadaşlarından biri olduğunu ve sadece Polonya değil Gürcistan’da da kahraman olarak görüldüğünü belirtti.

Polonya’da, anayasası uyarınca, Cumhurbaşkanlığı görevini Parlamentosu Başkanı üstlendi.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan İkizler

Ölen Cumhurbaşkanı Kaczynski 60 yaşındaydı ve göreve 2005 yılında seçilmişti. Lech Kaczynski, Haziran 2006'da ikiz kardeşi Jaroslaw'ı başbakan olarak atamıştı. Başbakan Kaczynski, Kasım 2007'ye kadar görevde kalmıştı. 1980'lerde, Polonya'da Komünist rejime karşı direniş amacıyla oluşturulan Solidarity - Dayanışma sendika hareketini destekleyen Lech Kaczynski, üniversite profesörüydü ve Varşova Belediye Başkanı olarak da görev yapmıştı.

XS
SM
MD
LG