Erişilebilirlik

Polonya'da NATO Tatbikatı Yapılıyor


Dokuz NATO ülkesinden 2 binden fazla askerin katıldığı acil müdahale gücü tatbikatı Polonya’da başladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Hazır bekleyen ve karşılaşabileceğimiz tehdit ve zorluklara karşı hızlı kararlar alacak bir güce ihtiyacımız var, çünkü zorluklar her zaman birden karşımıza çıkıyor” dedi.

NATO genel sekreteri, dün Polonya’nın batısında gazetecilere katılılarak, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Litvanya’nın gerçekleştirdiği tatbikatı izledi. Tatbikatta gerçek mermi kullanıldı.

Amerika ve Polonya’dan savaş jetlerinin katıldığı tatbikata Almanya’da askeri teçhizatla katıldı.

NATO liderleri bu tatbikatın, Rusya’nın Ukrayna krizine müdahalesinin kaygı yarattığı doğu Avrupa ülkelerine yeniden güvence vereceğini söyledi. Polonya Savunma Bakanı Tomasz Siemoniak, “Rusya söylediklerinden ziyade yaptıklarıyla değerlendirilmeli. Son bir buçuk yıldır yaptıkları, gelecekte yapacakları şeyler hakkında bize umut vermiyor. Kırım’ın Rusya tarafından ilhakı ve Rusya’nın doğu Ukrayna’daki rolü yüzünden Avrupa devletleri endişe duymaya başladı. NATO’nun halen işleyen bir yapısı ve müttefiklerini korumaya hazır olduğunu görmek bizi mutlu ediyor” dedi.

Moskova’nın nükleer gücünü genişleteceğini duyurmasından sonra NATO, son on yıldır savunma gücüne ilk defa bu kadar büyük takviye uygulamayı planlıyor.

Ayrıca NATO savunma bakanlarının gelecek hafta Brüksel’de yapacağı toplantıdaki konulardan birinin, Rusya’ya yakın ittifak üyesi ülkelere ağır askeri teçhizat konuşlandırma olasılığının olması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG