Erişilebilirlik

Polislere Saldırı Ferguson'u Yeniden Karıştırdı


Polislere Saldırı Ferguson'u Yeniden Karıştırdı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Amatör bir videonun açılan ateşi kaydettiği sırada, Ferguson emniyet müdürlüğü önünde yapılan barışçı gösteriler neredeyse son bulmak üzereydi.

Bir polis omuzundan vurulurken, diğeri yüzünden yaralandı. İkisi de hayatta.

Soruşturmayı yürüten yetkililer saldırganın izini ararken, Adalet Bakanı Eric Holder, “Burada polis memuruna bir pusu kuruldu. Bunu yapan Ferguson şehrine barışı getirmeye çalışan biri olamaz. Bunu yapan, Ferguson’da barışı istemeyen lanet bir serseri.” şeklinde konuştu.

Holder, Adalet Bakanlığı’nın geçen hafta yayınladığı raporun ardından Ferguson’da iyi gelişmeler yaşandığını gördüklerini söyledi. Rapor, Ferguson polisinin gelirini arttırmak için siyah Amerikalılar’ın oturduğu bölgeleri hedef aldığını gösteriyordu.

Raporun açıklanmasından sonra, iki üst düzey görevli istifa etti. Polislerin vurulmasından sadece bir gün önce istifa eden emniyet müdürü Thomas Jackson istifaların, güvenlik güçleri ve halkın yararına ve iyi niyetle yapıldığını, bu sayede güvenlik güçlerinin yeniden yapılanıp, işbirliğine daha hazır hale geleceğini belirtti.

Beyaz bir polis memurunun, sokakta tartıştığı Michael Brown adlı silahsız siyah genci geçen Ağustos’ta vurarak öldürmesinden sonra, tüm ülke ayaklanmıştı. Bu olay, uzun zamandır siyah halk ve çoğunluğu beyaz polis gücü arasında yaşanan gerilimin, şiddet içeren protestolara dönüşmesine yol açtı.

Eyalet ve federal yetkililer beyaz polis memuru Darren Wilson’u olayda suçsuz buldu, ancak Adalet Bakanlığı açıkladığı raporda, Ferguson polis teşkilatının ırkçı eğilimli olduğunu ve orantısız olarak siyahi Amerikalılar’ı hedef aldığını ortaya koydu.

Michael Brown’un ailesi polislere yapılan son saldırıyı kınadı.

Başkan Barack Obama da Twitter adresinden şiddeti kınadı ve yaralı polisler için dua ettiğini söyledi. Başkan Obama, adaletin herkesin birlikte yürümesi gereken bir yol olduğunu yazdı.

Ağustos ayından beri toplum liderleri Ferguson’da reform gerektiğinin altını çiziyordu. Adaletin adil ve barışçı yollarla sağlanması gerekiyor. Son saldırının, Ferguson’daki değişimi ve zaten bölünmüş olan bu kentin iyileşme çabalarını nasıl etkileyeceği bilinmiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG