Erişilebilirlik

Polise 'Vücut Kameraları'


Polise 'Vücut Kameraları'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Washington ve New York’ta, polis şiddetini ve vatandaşların şikayetlerini azaltmayı hedefleyen bir deneme programına katılan polisler “vücut kameraları” taşımaya başladı. Ancak bu aslında yeni bir uygulama değil. Küçük kentlerde polisler iki yıldır vücut kamerası taşıyor

Washington ve New York’ta, polis şiddetini ve vatandaşların şikayetlerini azaltmayı hedefleyen bir deneme programına katılan polisler üniformalarına yerleştirilen “vücut kameraları” taşımaya başladı. Ancak bu aslında yeni bir uygulama değil.

Alfie Acol Maryland’in Laurel bölgesinde, vücut kamerasıyla görev yapan 32 polis memurundan biri. Polis köpeğiyle devriye gezen Zachary Barry de kamera taşıyor:

“Güneş gözlüklerimde kamera var. Gece ise, bandana üzerine takılan kameralar taşıyoruz. Mikrofonu olan bu kameralar video kaydediyor.”

Laurel emniyet teşkilatı, Washington bölgesinde vücut kamerası kullanan ilk emniyet birimi olmuş. Kamera uygulamasını, Emniyet Müdürü Richard McLaughlin başlatmış:

“Bu sadece polis memurlarını değil halkı da koruyor. Bireyleri yaptıklarından sorumlu tutuyor.”

Chris Simkins: “Maryland’de görevli polisler iki yıldır üniformalarında kamera taşıyor. Bu sayede çok olumlu sonuçlar aldık.”

McLaughlin kameraların vatandaşı aşırı polis şiddetinden korurken polislerin de aşırı şiddet suçlamalarına karşı kamera kayıtlarını kanıt gösterebildiğini söylüyor:

“Şiddet kullanımı ve şikayetler azaldı. Kamera kayıtları hem polisler hem de vatandaşlar için delil teşkil ediyor. Kişiler yaptıklarından sorumlu oluyor. Dolayısıyla herkes davranışlarına dikkat ediyor.”

Geçtiğimiz Ağustos ayında, Missouri’nin Ferguson kasabasında Michael Brown adlı silahsız siyah gencin beyaz polis memuru Darren Wilson tarafından öldürülmesi protesto gösterilerine yol açmış ve polislerin üniformasına kamera yerleştirilmesi konusunu yeniden gündeme getirmişti. Ferguson’da bazı polisler vücut kamerası taşımaya başladı. Ancak Amerikalılar bu konuda farklı görüşlere sahip:

“Eğer kayıtlar bir olayın gerçekte nasıl yaşandığını ortaya koyacaksa, kamera fikrini destekliyorum.”

“Bence vücut kameraları iyi fikir. Hem polis hem de vatandaşlar için koruma sağlıyor.”

“Ben bunu özel hayatın ihlali olarak görüyorum.”

Vücut kameralarını, Amerika’da 1,000’den fazla emniyet teşkilatı kullanıyor. Polis memurları, açık alanlarda iletişim kurdukları vatandaşlara kameraya alındıkları bilgisini vererek özel hayatla ilgili kaygıları gidermeye çalışıyor. Ev veya ofis gibi kapalı alanlardaysa, polisler kamerayı açık tutmak için izin istemek zorunda. Vücut kameraları, İndiana eyaletindeki polisler tarafından da test ediliyor.

“Bazen vatandaş şikayetçi oluyor. Ancak kamera kaydı yoksa, vatandaşın sözüne karşı polisin sözü geçerli oluyor. Oysa kamera sayesinde tarafsız değerlendirme yapmak mümkün.”

Amerika’da polisler, vücut kameraları sayesinde polisle vatandaş arasındaki ilişkinin daha şeffaf hale geleceğini umuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG