Erişilebilirlik

Polise Mayınlı Saldırı: 13 Ölü


Türkiye Dağlıca saldırısını tartışırken, benzer bir olay Iğdır’da yaşandı. Polis ekibini taşıyan minibüse düzenlenen mayınlı saldırıda 13 polis öldü, 3 polis yaralandı. Bomba uzmanların saldırının bir ton patlayıcı ile yapıldığı tahmin ediyor. Türk Hava Kuvvetleri de, PKK’nın Irak’ın kuzeyindeki kamplarına yönelik yeni bir operasyon başlattı.

Iğdır’daki saldırı Aralık İlçesi yakınlarında düzenlendi. Dilucu Sınır Kapısı'nda görevli polisleri taşıyan servis minibüsü ile koruma görevi yapan otomobil saldırının hedefi oldu. Yola döşenen mayının uzaktan kumanda ile patlatılması sonucu 13 polis yaşamını yitirdi. Bir polis ise saldırıdan yaraladı kurtuldu. Güvenlik güçleri saldırıyı gerçekleştiren PKK'lıların yakalanması için bölgede operasyon başlattı. Ölen polislerin arasında bir dönem 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yakın korumalığını yapan Fehmi Şahin de bulunuyor.

Valilikten yapılan açıklamada olaydan sonra başlatılan operasyonda iki şüphelinin yakalandığı belirtildi. Bomba uzmanlarının bölgede yaptığı inceleme saldırıda yaklaşık 1 ton patlayıcı kullanıldığı belirlendi. Bombanın yaklaşık 500 metre uzaktan patlatıldığı tahmin ediliyor.

Siyasetten tepki

Bünyesinde değişik siyasi grupların bulunduğu Halkların Demokratik Kongresi artan saldırılara ilişkin bir açıklama yaptı. HDK açıklaması şöyle: “Tüm operasyonlar durdurulsun, Dolmabahçe sürecine geri dönülsün, özel güvenlikli bölge, sokağa çıkma yasağı uygulamaları kaldırılsın. Aksi halde yaşananlardan ilk başta cumhurbaşkanı ve AKP sorumlu olacaktır. Bu anlamda halklarımız saldırılara karşı meşru temelde kendini savunmalı ve korumalıdır. Saray’ın savaşına karşı halkların örgütlü ve ortak mücadelesi ile özgürlüğe ve barışa sarılacağımızdan da kimsenin şüphesi olmasın.”

Saldırılarla ilgili bir açıklama da CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’ndan geldi. “İnsanlığımızı, beraber yaşama arzu ve irademizi kaybedersek, şiddetin oyuncağı oluruz” diyen Tanrıkulu, batı illerinde Kürtlere yönelik saldırılara tepki gösterdi. Tanrıkulu, “’Teröre lanet’ diye, Kürt vatandaşlara saldırılar gerçekleştirildiği haberleri geliyor. Zaten çoğu savaş mağduru, çatışma ve gerginlik ortamlarının yarattığı kötü şartların mağdurları olduğu için, evlerini barklarını bırakıp Türkiye geneline yerleşen Kürtler’in, bugünkü şiddetle hiçbir alakası yoktur. ‘Teröre karşı çıkmak’ için onlara zarar verilmesi, sadece şiddetin büyümesini sağlar. Elde silah siyasi sonuç almaya kalkanların, ülkeyi yakan ateşten iktidar devşirmeye kalkanların ölümüne neden olduğu halk çocuğu askerlerin öcünü, ekmeğinin peşinde yurttaşlarımızdan almaya kalkmak olsa olsa içinde bulunduğumuz şiddet sarmalını daha da derinleştirir. Bir ortaklık varsa, o da ortak biçimde geleceğimizi kaybettiğimizdir; gençlerimizi, çocuklarımızı, geleceğimizi korumak için birbirimize toplum olarak sahip çıkmalı, şiddeti reddetmeliyiz. ‘Hepimiz kardeşiz’ demekle olmuyor; kanlı bıçaklı kardeşler de var. ‘Kardeşiz’ deyip geçeceğimize, insan gibi yaşamalıyız ve yaşatmalıyız; bunu hep beraber yapmalıyız. Bu zor dönemeçte, her sorumluluğu almaya, bu ülkenin makul insanlarıyla omuz omuza vererek akan kanı durdurmaya hazırız, kararlıyız” dedi.

Öte yandan milliyetçi çizgide bulunan Ülkü Ocakları saldırıları tepki amacıyla yürüyüş düzenleyecek. Bugün akşam saatlerinde ‘Şehide Saygı, Teröre Lanet’ sloganıyla Türkiye’nin birçok kentinde yürüyüşler yapılacak.

PKK Kamplarına operasyon

PKK’nın bölgedeki saldırıları sürerken, Türk Hava Kuvvetleri, Dağlıca saldırısından sonra geniş kapsamlı bir hava saldırısı başlattı. Diyarbakır’dan kalkan 50’ye yakın savaş uçağı Kandil, Hakurk, Avaşin, Metina, Basyan, Gare ve Zap kamplarınıa saldırı düzenledi. Kamplardaki 20 hedefe 130 sorti düzenlendi. Saldırı düzenlenen bölgelerin bazıları Dağlıca’dan kaçış yolları üzerinde bulunuyor.

PKK tarafından rehin alınan gümrük memurları
PKK tarafından rehin alınan gümrük memurları

PKK, kaçırdığı gümrükçü ve işçileri bıraktı

PKK, Ağustos ayında yol keserek kaçırdığı 12 gümrük memuru ile 8 karayolu işçisini sabaha karşı serbest bıraktı. Irak Kürt Bölgesinde serbest bırakılan 20 kişi sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine teslim edildi.

Van ve Hakkari’de Ağustos ayı içerisinde çevresindeki yol kesme eylemi sırasında kaçırılan 20 kişi uzun süreden beri örgütün Irak Kürt Bölgesi’ndeki kamplarında tutuluyordu. Kaçırılanları geçen hafta serbest bırakma kararı alan örgüt, hava operasyonları nedeniyle bırakamadı. 20 Kişi bu sabah Duhok yakınlarında serbest bırakıldı. PKK işçileri, Kürt Bölgesinin Sivil Toplum Örgütleri, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi temsilcileri ve HDP Erbil Temsilciliği ile Türkiye’den İnsan Hakları Derneği ve Şırnak Barosu’nun içinde bulunduğu heyete teslim etti. İşçileri teslim alan heyet Türkiye’ye doğru yola çıktı. Kaçırılanların bugün, gün içinde Habur Sınır Kapısından Türkiye’ye geçmesi bekleniyor. Amerika’nın Sesi’nin telefonla ulaştığı heyet üyesi İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Raci Bilici, işçilerin sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Bölgedeki kaynaklar, örgütün yeniden eylemsizlik kararı alacağını bu nedenle işçileri serbest bıraktığını öne sürdü.

İran sınırındaki Üzümlü Sınır Kapısı’nda görevli 12 kişi 10 Ağustos’ta kayboldu. Kendilerinden uzun süre haber alınamayan 12 kişinin PKK tarafından kaçırıldığı belirlendi. Örgütün aynı bölgede sekiz karayolu işçisini de kaçırdığı ortaya çıkmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG