Erişilebilirlik

Plüton’dan Yeni Görüntüler


Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, New Horizons (Yeni Ufuklar) adlı araştırma uydusu tarafından Plüton’un Temmuz ayında çekilmiş çok detaylı fotoğraflarını yayınladı.

Büyüleyici fotoğraflar buzlu cüce gezegenin karmaşık ve değişken yüzey yapısını ortaya çıkarıyor.

Fotoğraflar, Plüton’da gözlemlenen, kraterlerle kaplı en eski yüzeyini gösterirken, aynı zamanda buzla kaplı yeni yüzeyleri de gösteriyor.

New Horizons’ın Jeoloji, Jeofizik ve Görüntüleme ekibinin başı Jeff Moore yaptığı açıklamada, “Plüton’un yüzeyinin her bir parçası Mars’ın da olduğu gibi karmaşık. Rastgele karşılaşılan tepeler, Sputnik Planum adını verdiğimiz bir bölgede, geniş, yumuşak donmuş nitrojen rezervlerinin içinde gezinen büyük sert buzlu su kütleleri olabilir.

Bazılarının çözünürlükleri 400 metreye bir piksel olan resimler olası kumulları, buz nitrojen akışları ve Plüton üzerinde gezen materyallerin şekillendirdiği vadi ağları gibi alanları gösteriyor.

NASA’ya göre düzensiz şekilde bir araya gelmiş dağlar Jüpiter’in uydusu Europa üzerinde de gözlemlenen yüzeylere benziyor olabilir.

Washinton Üniverstesi’nden Jeoloji, Jeofizik ve Görüntüleme ekibi yardımcı lideri William B. McKinnon, “Plüton üzerinde –eğer öylelerse- kumullar görmek gerçekten çok çılgınca olur çünkü Plüton’un atmosferi çok ince” dedi. “Ya Plüton geçmişte daha kalın bir atmosfere sahipti ya da bilemediğimiz başka bir süreçten geçiyor gezegen ve bu biraz kafa karıştırıcı”

Diğer bir şaşkınlık yaratan nokta ise Plüton’un düşünülenden daha fazla katmana sahip ince atmosferik yapısı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG