Erişilebilirlik

Plastik Ürünlerin Yeniden Dönüşüm Yolculuğu


Plastik şişeler geri dönüşüm sayesinde tek kullanımlık olmaktan çıktı. Geri dönüşüm tesislerine atık olarak gelen plastik şişeler eritilip yeniden kullanılır hale getiriliyor. Amerika’nın Sesi, plastik şişelerin Amerika’nın Doğu kıyısında yaptığı geri dönüşüm serüvenini izledi.

Plastik şişeler süpermarket raflarından alınıp kullanıldıktan sonra geri dönüşüm kutularına atılıyor, ardından balyalanıyor ve parçalanıp eritilerek geri dönüşüm tesislerine gönderiliyor.

Mark Rath, ”Plastik şişeleri başka ürünler haline getirmek için işliyoruz," şeklinde konuşuyor.

Peninsula Ambalaj’dan Mark Rath, plastik parçalarının bu tesiste kafeteryalarda kullanılan tepsiler gibi yepyeni şekiller alarak tüketicilerin hizmetine sunulduğunu söylüyor: ”Plastik plaka haline getiriyor ve termoform ürünü olarak sunuyoruz.”

Tesisin bu bölümünde plastik parçalar eritiliyor. Bir başka bölümdeyse eritilen plastik yeniden şekillendiriliyor. Ancak bu karmaşık bir süreç.

Mark Rath, ”Şeffaf parçacıklar fırına giriyor ve burada kristalleştiriliyor. Plastik parçaları fırında 3-4 saat ısıtılıyor,” diyor.

Fırının sıcaklığı yaklaşık 200 derece. Fırından çıkarılan akışkan madde gıda ambalajı haline getiriliyor.

Rath, ”Bunun için plastik sıkıştırılıp ince ve geniş bir tabaka haline getiriliyor,” diyor.

Sıkıştırılma işlemi tesisin farklı bölümlerinde gerçekleştiriliyor. Plastik bu aşamadan sonra sarılıp dürülüyor ve termoform istasyonuna gönderiliyor.

Mark Rath, ”Plastiği açıp çok uzun bir fırına sokuyor ve yeniden ısıtıyoruz. Daha sonra ısıtılan plastik bir başka şekillendirme bölümünde yeni şekiller alıyor,” diyor.

Burada plastiğe basınç uygulanıyor ve geri dönüşüm süreci devam ediyor: ”Silindir şeklinde uzun bir hamur parçasını doğrama tahtasında kestiğinizi düşünün. Adeta yuvarlak kurabiyeye benzeyen parçalar çıktıktan sonra geri kalan parçalar daha da küçük parçalara bölünüyor ve kalıptan geçiriliyor.”

Tesise gelen plastik parçaların tümü yeni şekiller alarak kullanılır hale getiriliyor.

Mark Rath, ”Parçalar salata tabağı haline getirilecek. Böylelikle tesisimize gelen plastik parçaları havuç ve domateslerin yanında yerini alacak,” diyor.

Washington’da satın aldığınız bir plastik şişe birkaç gün içinde Kuzey Carolina’daki geri dönüşüm tesisinde salata tabağı haline getiriliyor.

Onlarca işçi, yüzlerce kilometre yol ve tonlarca plastik. Atık sanayii asgari tüketimle geri dönüşüm teknolojisine katkıda bulunmaya çalışıyor.

Plastik Ürünlerin Yeniden Dönüşüm Yolculuğu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG