Erişilebilirlik

'PKK'ya Karşı Hukuki Darbe'


د شهزاده ویلئیم او د کیټ مډلټن واده
د شهزاده ویلئیم او د کیټ مډلټن واده

Hafta başında Amerika Anayasa Mahkemesi, PKK dahil uluslararası terör örgütlerine - barışçı amaçlı da olsa – destek vermenin yasadışı olduğu kararına vardı

Hafta başında Amerika Anayasa Mahkemesi, PKK dahil uluslararası terör örgütlerine - barışçı amaçlı da olsa – destek vermenin yasadışı olduğu kararına vardı. Washington’daki Türk Amerikan Dernekleri Kurulu (ATAA) Başkanı avukat Günay Evinch PKK’ya karşı önemli bir hukuki başarı elde edildiğini söyledi.

Amerikan Anayasa Mahkemesi, terör örgütlerine "danışmanlık veya uzman desteği verilmesinin;” barışçı faaliyetler için bile olsa herhangi bir “eğitim verilmesinin” teröre destek olarak yorumlanacağını kararlaştırdı.

California'daki İnsani Hukuk Projesi, PKK üyelerine bazı uluslararası imkânlardan nasıl faydalanabileceklerine dair bilgi vermek istiyordu: Örneğin Birleşmiş Milletlere nasıl başvuruda bulunulur; ihtilafların çözümünde uluslararası hukuktan nasıl yararlanılır..?"

Ancak Amerikan Anayasa Mahkemesi bu tür girişimlerin de teröre maddi destek olarak yorumlanacağını kararlaştırdı ve federal yasaların ihlali olduğuna hükmetti.

Amerikan Anayasa Mahkemesine göre bir terör örgütüne hizmet sağlamak, örgütün elinde var olan kaynakların daha fazlasını şiddet eylemlerine ayırmasına olanak tanır. Veya, bir terör örgütüne destek vermek – ne biçimde olursa olsun – örgütün hedefine ulaşmasına, yani terör eyleminde bulunmasına da destek vermektir…

Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts, bu yasanın “önleyici niteliği olduğunu” söyledi: “terör saldırılarını daha olasılıklı kılacak yardımların ulaştırılmasını yasaklıyor…” dedi. Evinch, son kararla PKK terör örgütüne önemli bir darbe indirildiğini söylüyor.

Öte yandan Amerika’daki bazı sivil toplum kuruluşları, bu kararın barışı teşvik eden kuruluşların çalışmalarına engel oluşturacağını savundu.

Kararı Washington’daki Türk Amerikan Dernekleri Kurulu (ATAA) Başkanı avukat Günay Evinch değerlendirdi.




İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG