Erişilebilirlik

'PKK ile YPG Arasında Net Ayrım Yapıyoruz'


'PKK ile YPG Arasında Net Ayrım Yapıyoruz'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:09 0:00

ABD ile Türkiye arasında PYD konusunda yaşanan anlaşmazlık dün de hem Amerika Dışişleri ve Pentagon brifingleri hem de Kongre’deki IŞİD konulu bir oturumda gündeme geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, PKK ile YPG arasında net ayrım yaptıklarını belirtirken, ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD Karşıtı Koalisyon Küresel Temsilcisi Brett McGurk de, “PKK ile mücadelesinde Türkiye’ye yardımcı olmaya devam edeceklerini ancak Suriye’nin kuzeyindeki Kürtler'i de güçlendirmek istediklerini” söyledi.

McGurk, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda IŞİD tehdidinin ele alındığı oturumda bir Kongre üyesinin sorusu üzerine, “Türkiye’nin PKK’dan kaynaklı ciddi bir tehditle yüz yüze olduğunu” belirtti.

Türkiye’nin kendisini savunma hakkı olduğunu vurgulayan McGurk, “Türkiye’yi PKK’ya karşı korumak istiyoruz. Onlara bunu yapmalarına yardımcı olmaya devam edeceğiz, ancak Suriye’nin kuzeyindeki Kürtler'i de güçlendirmek istiyoruz” diye konuştu.

McGurk, Türkiye’nin Suriye ile sınırının güvenliğini arttırma noktasında da önemli aşama kaydettiğini belirterek, “Bunun etkisi oluyor. IŞİD savaşçılarının 6 ay öncesine bugün Suriye’ye girmeleri ve içeri girseler de geri çıkmaları çok daha zor” dedi.

Büyükelçi McGurk, IŞİD’in, militanlarına “Suriye’ye değil, Libya ya da başka yerlere gidin” dediğini de söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner da, günlük brifingde, PYD’yi terör örgütü olarak görmedikleri noktasındaki duruşlarını tekrarladı.

Toner, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’nin PYD politikasını hedef alan sözlerinin sorulması üzerine, “Biz PKK’yı terör örgütü olarak görüyoruz ama PKK ve YPG arasında net bir ayrım yapıyoruz. YPG’nin bugüne kadar Suriye’de DAEŞ’le mücadeleye odaklandığına inanıyoruz ve onları bu çabada destekliyoruz” diye konuştu.

Bu konuda Türkiye ile farklı görüşlere sahip olduklarını dile getiren Toner, “Türkler, PKK ile YPG arasına bağ kuruyorlar. Biz kurmuyoruz” ifadesini kullandı.

Toner, Suriye’de kan dökülmesinin esas sorumlularının IŞİD ve Esat rejimi olduğunu belirtti.

Sözcü Yardımcısı Toner, Türkiye’nin IŞİD karşıtı koalisyonun kritik bir ortağı olduğunu, ABD yönetimi olarak Türkiye ile aralarındaki ortaklık ve müttefikliğe olan bağlılıklarını çok ciddiye aldıklarını ve Türk hükümetiyle her türlü endişeleri hakkında sürekli temas olduklarını da yineledi.

Erdoğan’ın açıklamaları, IŞİD’e karşı yürütülen Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay Steve Warren’ın brifinginde de soruldu

Warren, Bağdat’tan video konferans yoluyla Pentagon muhabirlerine verdiği brifingde, “Türkler NATO müttefiki ve ABD’nin uzun süredir dostu. Onların endişelerini anlıyoruz ve tam da bu türden güvenceler vermek için onlarla diplomatik düzeylerde birlikte çok yakın çalışıyoruz” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG