Erişilebilirlik

PKK’dan ‘Şartlı Ateşkes’ Önerisi


Temmuz ayından bu yana Türkiye’deki saldırılarını arttıran PKK, değişik kesimlerden gelen ateşkes çağrılarına şartlı yanıt verdi. PKK’nın da bünyesinde bulunduğu çatı örgütü KCK, ‘çift taraflı tahkim edilmiş bir ateşkese’ hazır olduklarını açıkladı.

KCK yönetimi tarafından yapılan yazılı açıklamada, örgütün ve hükümetin üzerinde mutabık kaldığı Dolmabahçe mutabakatının kamuoyunda Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun çözümü için umut olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Abdullah Öcalan’a 5 Nisan’dan beri tecrit uygulandığı belirtilerek, PKK’nın tasfiyesinin kararlaştırıldığı iddia edildi. Açıklamada ayrıca çatışmalardan hükümet sorumlu tutularak, “7 Haziran’da seçimi kaybeden AKP, savaş politikalarıyla meşruiyeti kalmayan hükümetine meşruiyet kazandırmayı ve bu ortamda bazı çevreleri yanına alarak; seçim ortamında baskılarını arttırarak yeniden iktidarda kalmayı hedeflemektedir” görüşlerine yer verildi.

Son dönemlerde tutuklanan Kürt siyasetçilerin serbest bırakılması çağrısı yapan KCK yönetimi, ateşkes çağrılarına şu yanıtı verdi; ”Çift taraflı tahkim edilmiş bir ateşkese hazır olduğumuzu bir daha vurguluyor, halklarımızın, demokrasi güçleri ve barış çevrelerinin demokratik siyasal çözüm ve kalıcı barış için yürüttükleri çabaları ve mücadeleyi desteklediğimizi bir daha kamuoyuna duyuruyoruz.”

Açıklamada ayrıca Öcalan’a müzakere koşullarının yaratılması ve müzakerelerin tarafsız heyetlerin gözetiminde yapılması istendi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG