Erişilebilirlik

PKK Ateşkesi Askıya mı Alıyor?


Saldırıdan Sonra Kilis Elbeyli Sınır Kapısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Saldırıdan Sonra Kilis Elbeyli Sınır Kapısı

Suruç katliamı sonrası PKK ve PKK’ya bağlı güçler; asker, polis ve sivillere karşı çeşitli saldırılar gerçekleştirdi. Peki bu ateşkesin bittiği anlamına mı geliyor? Gazeteci Eyüp Burç, ateşkesin bitmediğini ve topyekun savaşın başlamadığını söylerken Başbakan Davutoğlu’nun eski danışmanı Etyen Mahçupyan ise ‘PKK, yeniden silahı Türkiye’ye doğrulttu’ diyor.

“Eğer şimdiye kadar ciddi bir savaş olmamışsa, bunun nedeni, Özgürlük Hareketi’nin halklarımıza karşı duyduğu sorumluluktur; Bu çerçevede Türk devletine ve AKP hükümetine çözüm için şans tanımasıdır. AKP’nin lideri ‘taraf da yok, müzakere de yok, masa da yok, Kürt sorunu da yok’ deyip tüm çabaları anlamsız hale getirmiştir. Ateşkesi de anlamsız hale getirerek tam anlamıyla bitirmiştir. Önceden de yok saydığı ve bitirdiği ateşkesi neredeyse dirilmemecesine yere gömmüştür.” KCK Eş Başkanı Cemil Bayık’ın bu sözlerinin Azadiya Welat gazetesinde yayınlanmasından dört gün sonra IŞİD’in Suruç’ta gerçekleştirdiği katliam ve onun ardından yaşananlar, Kürt Sorunu’nu yeni bir aşamanın habercisi olabilir.

Bir asker bir polis öldürüldü

Aynı günü Genelkurmay Başkanlığı Adıyaman’ın Doğanlı ve Çatalağaç bölgelerinde PKK’ya yönelik operasyonda bir onbaşının hayatını kaybettiği, iki askerin de yaralandığını duyurdu.

Çarşamba günü ise Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde iki polis evlerinde uyurken Apocu Fedai Timi adındaki bir grup tarafından öldürüldü. PKK’nın askeri kanadı HPG’nin Basın İrtibat Merkezi, Feyyaz Özsahra ve Okan Acar isimli polis memurların IŞİD çeteleriyle işbirliği yaptığı için cezalandırıldığını iddia etti.

Urfa Emniyet Müdürü: ‘PKK ve paralel yapı kol kola’

İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’ün de katıldığı cenaze töreninde konuşan Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarpaşı, “Maalesef son yıllarda kandan beslenen ancak barış ve kardeşlik sözünü dillerinden düşürmeyen bu odaklar, devletin tüm kurumlarına ve teşkilatımızın tüm hücrelerine giren örgütle de adeta kol kola girerek, ihanet sarmalını derinleştirmeye çalışıyorlar’ dedi.

Paralel yapı olarak adlandırılan Fethullah Gülen Cemaati’ne mensup emniyet görevlileri ile PKK arasında bağ olduğunu ima eden il emniyet müdürü, “Örgütün polis teşkilatının içerisine sızdırdıkları aracılığıyla istihbarat zafiyetleri oluşturulmaya çalışıldığı ve Urfa’daki plaka tanıma sistemi, cemaat abilerinden alınan talimatla kapatılarak asayiş ve terör olayları tırmandırılmaya çalışıldığını” iddia etti.

Demirtaş: ‘Katledilen polisler, emekçi çocukları’

Saldırının ardından Halkların Demokratik Partisi Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, polis ailelerinin acılarını paylaştığını duyurdu. Demirtaş, “Kan kanla yıkanmaz, bunu biliyoruz. Bütün bu zorluklara rağmen, demokratik, barışçıl bir yöntemi benimsemeye devam edeceğiz. Çok öldük, çok üzüldük. Bunu gidermenin yolu yeniden çatışma, kan, gözyaşı değildir. Önceki gün Adıyaman'da hayatını yitiren asker de, bugün katledilen polisler de bu halkın evladı. Ceylanpınar'da katledilen polisler, ezilen halkın, emekçilerin çocuklarıdır” dedi.

İki sivil öldürüldü

Ancak HDP liderinin bu açıklamalarına rağmen PKK yanlısı infazlar devam etti. PKK’nın gençlik yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik-Hareketi, IŞİD yanlısı olduğu iddiasıyla İstanbul Gaziosmanpaşa’da Mürsel Gül adlı bir kişiyi öldürdü. YDG-H, IŞİD üyelerinin tespit edildiğini ve birçok kişinin öldürüleceğini bu sayede Suruç katliamının hesabını soracağını duyurdu.

Emniyet yetkilileri ise Gül’ün IŞİD bağlantısı bulunmadığını açıkladı.

Aynı gün Adana’da Hür Dava Partisi üyesi Ethem Türkben, evinde çocukların gözü önünde öldürüldü. Cinayetin PKK yanlısı kişiler tarafından yapıldığı iddia edildi. Ancak örgüt saldırıyı üstlenmedi.

Diyarbakır’da bir polis öldürüldü

Perşembe günü ise Diyarbakır’da iki trafik polisine silahlı saldırı düzenlendi. Tansu Aydın ve Ali Karahan adlı polisler, yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Aydın, hastanede öldü.

Peki bu gelişmeler PKK’nın ateşkesi tek taraflı bozduğu anlamına mı geliyor? Kürt siyasetini yıllardır yakından izleyen İMC Genel Koordinatörü Eyüp Burç, son günlerde yaşananları Erdoğan’ın müzakere ve masa yok sözlerine, Suruç katliamına, Suriye’de PYD aleyhtarı politikalara, IŞİD’in Türkiye’de yaptığı saldırılara göz yumulmasına tepki olarak görüyor.

Eyüp Burç: ‘Ateşteş bitmiş değil, topyekun savaş kararı yok’

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Burç, “Kürt tarafında çözüm sürecinin Erdoğan tarafından bitirildiğine yönelik bir inanç var. Ama bütün bu olanlar ateşkesin bittiği ve topyekun bir savaş kararı verildiği anlamına gelmiyor. Kürt tarafı meşru müdafaa ve misilleme hakkımız jargonunu kullanıyor. Ancak bir elin araya girmesi ve çözüm sürecinin yeniden ayağa kalkması bekleniyor” diyor.

PKK’ya bağlı unsurların özellikle polisi hedef seçtiğine dikkat çeken Burç’a göre, bunun nedeni süreci askıya alan tarafın AKP olduğu algısı. Bu nedenle askeri güçler yerine AKP’yle özdeş görülen polisler hedef seçiliyor.

Gazeteci Eyüp Burç, yakın dönemde sürecin yeniden rayına oturmasını kolay olmayacağı kanısında. “Zira tekrar seçim ihtimali güçlendikçe AKP içindeki bazı kanatların, Kürt tarafının özellikle Batı’daki imajını bozmak için daha fazla çalışacak. Ancak eğer IŞİD’le mücadelede Türkiye kararlı olursa orada PYD’yle pozitif bir ilişki başlayabilir. O da Türkiye’ye olumlu yansıyabilir.”

Mahçupyan: ‘PKK yeniden silahı Türkiye’ye doğrulttu’

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eski başdanışmanı Etyen Mahçupyan ise CNN Türk’e yaptığı açıklamada bu şartlarda çözüm sürecinin durduğunu söyledi ve PKK’yı suçladı.

Mahçupyan, “PKK silahı yeniden Türkiye’ye doğrultmuş durumda. HDP Türkiyelileşme isteğiyle ortaya çıktı ama PKK hiç Türkiyeli değil, üstelik olmaya niyetli de değil. PKK siyaseti böyle yaparak hem HDP’yi hem PYD’yi öldürüyor. Kürt tarafı ‘’AKP IŞİD’e yardım etti, bunun sorumlusu Erdoğan’’ politikası yapıyor, bunu demek doğru değil” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG