Erişilebilirlik

Piyasaların Yeni Gözdesi Yine Zirve Yaptı


Piyasaların Yeni Gözdesi Yine Zirve Yaptı
Piyasaların Yeni Gözdesi Yine Zirve Yaptı

Altının fiyatı ons başına 1.500 Dolar’ı aşarak yeni bir rekora ulaştı. Uzmanlar, bu rekor fiyatta, Dolar’ın gücünün zayıflaması ve S&P derecelendirme kuruluşunun Amerika’nın görünümünü negatife çevirmesinin etkili olduğu görüşünde.

Zor ekonomik dönemlerde altının parlaklığı – özellikle de yatırımcıların gözünde – daha da artıyor.

Yatırım danışmanı Martin Hennecke, sağlam yatırım aracı arayanlar için şu şıralarda seçeneklerin sınırlı olduğunu söylüyor: “Genelde devlet tahvilleri en sağlam yatırım aracı olarak görülür. Ama artık bu özellikleri kalmadı. Böyle bir durumda seçiminiz ne olur? Paranızı yastık altında mı saklayacaksınız? Bu bile çözüm değil, çünkü enflasyonda eriyip gidiyor. Yatırımcılar, artan enflasyona ve devletlerin temerrüde düşme olasılığına karşı giderek daha fazla şekilde altını tercih etmeye başladı.”

Altının fiyatını etkileyen unsurlar ne?

Avrupa ülkelerinin borç krizi, Ortadoğu’daki karışıklık ve Amerikalı politikacıların borçları azaltma konusunda uzlaşamayacakları kaygısı değerli madenlere ilgiyi arttırdı. Bu da fiyatları daha da yukarı itti.

Standard and Poor's Değerli Maden Uzmanı Leo Larkin, bu trendin devam edeceğini söylüyor: “Kısa vadeli faiz oranları yükselmedikçe veya Dolar eski gücüne kavuşmadıkça altın fiyatlarındaki artış sürecektir. Bu iki seçenek dışında altını tahtından indirecek başka bir yol yok.”

Altının fiyatı dolarla ters orantılı. 2008 yılından bu yana altının fiyatı iki kat arttı. Geçen hafta da fiyatlar ons başına 1.500 Dolar’a çıktı.

“Altın da düşer”

Düşük faiz oranları ve Dolar’ın zayıflığı altını yatırım için vazgeçilmez araç haline getirdi. Ancak küresel strateji uzmanı Roger Nightingale bu yükselişin sonsuza kadar devam etmeyeceğini söylüyor: “Amerika’nın izlediği para politikası artık Amerikalılar arasında kaygı yaratmaya başladı. 2011 sonuna doğru, bu politika değişmeye başlayınca, altın gibi yatırım araçlarında düşüş görmeye başlayacağız.”

Dolar gücünü kaybedince, altınla beraber gümüşün de fiyatı arttı. Ons başına 45 Dolar’a çıkan gümüş, 1980’den beri en yüksek fiyat seviyesini gördü.


XS
SM
MD
LG