Erişilebilirlik

Piyasalar Trump’tan Memnun


Dow Jones’un rekor seviyelerde yükselmesinin ardından küresel borsalar da Perşembe gününe yükselişle başladı.

Japonya’da Nikkei günü 1,8, Hong Kong’da Hang Seng de 1,4 yükselişle kapadı.

Londra ve Frankfurt’ta da piyasalar yükselişteydi.

Dow Jones ilk kez Çarşamba 20 bin puanın üzerinde günü kapamıştı.

Yatırımcılar Trump’ın vergi kesintileri sözünden cesaretlenmişe benziyor.

Uzman yatırımcı Sam Stovall, Trump’ın ilk iki gününde imzaladığı başkanlık kararnamelere dikkat çekti ve Wall Street’in Trump’ın seçim kampanyasında verdiği sözleri tutacağı beklentisi içine girdiğini kaydetti.

20 bini aşması sembolik gibi görünse de PNC Bankası ekonomisti Gus Faucher şirketlerin karlarının görünümünün gelişmiş olduğunu gösterdiğini kaydetti. Piyasalardaki artış, Amerikan ekonomisini şekillendiren tüketici harcamalarını artırabilir.

Bazı uzmanlar Trump’ın politikalarının enflasyon ve faiz oranlarını artırabileceğini belirtiyor. Bu da bankaların karını artırabilecek bir unsur. Goldman Sachs ve JPMorgan gibi şirketlerin son dönemdeki kazanımları bu yüzden olabilir.

Maryland Üniversitesi’nden Peter Morici’ye göre ufukta bir nebze enflasyon görünüyor. “Trump olmadan bu noktaya gelindi ve şimdi biraz daha enflasyon olacak” diyen Morici, enflasyon için, “Bir süre 2’nin üzerinde olacak ve Merkez Bankası faiz oranlarını aşamalı olarak artıracak, bir yıl içinde yüzde yarım ya da üççeyrek artıracak” diyor.

Bir başka rapor iflas ilanlarının mali krizden önceki döneme gerilediğini belirtiyor. Amerikan federal mahkemeleri 2016’da 800 binden biraz az iflas başvurusunun yapıldığını belirtti. Bu, geçen yıldan yüzde 6’lık bir düşüş anlamına geliyor ve aynı zamanda 2006’dan bu yana en düşük seviye.

Federal imar dairesi Kasım ayında ev fiyatlarının biraz olsun arttığını kaydetti.

Ekonomistler işsizliğin düşük seviyelerde kalacağını tahmin ediyor.

Uzmanlar 2016’nın son çeyreğinde ekonominin yıllık yüzde 2,2 oranında büyüdüğünü belirtiyor. Bu, 2015’in aynı döneminden daha az bir oran.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG