Erişilebilirlik

'Pit Bull'lar Öldürmek İçin Saldırıyor'


New York’un Long Island bölgesinde 9 yaşındaki Amiyah Kayla Dunston'ın, Pit Bull cinsi bir köpek tarafından parçalanarak öldürülmesi, bu tür köpeklerle ilgili tartışmaları yeniden gündeme taşıdı. ‘Kane’ adlı beş yaşındaki Pit Bull’un sahibi Carlyle Arnold tutuklandı

Evinin arka bahçesinde arkadaşlarıyla oynayan küçük kız, aniden köpeğin saldırısına uğradı. Kayla’nın çığlık seslerini duyan bir kadın, elindeki süpürgeyle köpeği durdurmaya çalışsa da Pit Bull’un ölümcül saldırısını engelleyemedi.

Acil yardım istenmesi üzerine olay yerine gelen polis memurlarından biri arka bahçeye girdi. Pit Bull bu kez de polise saldırdı. Polis, vurarak köpeği öldürdü. Saldırıda ağır yaralanan küçük kız, Franklin Hastanesinin acil servisinde yoğun bakıma alındı, ancak tüm çabalara rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. ‘Kane’ adlı beş yaşındaki Pit Bull’un sahibi Carlyle Arnold tutuklandı. Arnold’un sosyal medyada paylaştığı fotoğraflarda köpeğini saldırı amaçlı özel tasmalarla eğittiği görülüyor.

Yerel medya kuruluşlarına açıklama yapan Long Island Savcılık Bürosu yetkilileri, soruşturmanın halen sürdüğünü belirtti. Saldırgan hayvanlarla ilgili soruşturmaların uzun sürdüğünü hatırlatan yetkililer, savcılığın mahkemeye kesin deliller sunması gerektiğini belirtti. Yetkililer ayrıca köpeğin sahibi Carlyle Arnold‘un ölüme sebebiyet verecek ihmal nedeniyle yargılanabilmesi için çok daha fazla kanıta ihtiyaç olduğu ve bunun bu tür davalarda kolay olmadığını vurguladı.

Cenazesi için para toplandı

Pit Bull saldırılarının son kurbanı Amiyah Kayla Dunston için ‘gofundme’ adlı internet bağış sitesi aracılığıyla 30 bin 562 dolar para toplandı ve cenaze, Freeport Zion Kilisesinde düzenlenen törenin ardından, Greenfield mezarlığında toprağa verildi. Ailenin ve yakınlarının acısı büyüktü. Yüzlerce kişinin katıldığı cenaze töreninde küçük kızın ardından gözyaşı döküldü. Cenaze töreninde saldırgan Pit Bull ve benzeri cins köpeklere ise büyük tepki vardı. Kimi bu cinslerin tamamının ortadan kaldırılması, kimiyse bu tür köpekleri beslemenin yasaklanması görüşünü savunuyordu.

En fazla Pit Bull’lar öldürüyor

Pit Bull saldırılarının nasıl engelleneceği konusunda tüm dünyada ciddi tartışmalar yaşanıyor, yeni yasalar hazırlanıyor. Amerika’da yaklaşık 700 şehirde Pit Bull cinsi köpeklerin saldırganlıklarını engellemek ve denetlemek için için bazı yasalar ve kısıtlamalar mevcut. Sadece Amerika’da 2014 yılında 42 köpek saldırısı ölümle sonuçlanmış. Bu saldırılardan 27’sinin faili ise Pit Bull cinsi köpekler. Pit Bull’dan sonra en saldırgan köpek cinsi ise 2014 yılında 4 kişiyi öldürdüğü kayıtlara geçen Rottweiler. Son on yılda tüm ölümle sonuçlanan köpek saldırılarının faili, yüzde 74 oranında Pit Bull’lar, 2005 yılından bu güne kadar 204 kişi, Pit Bull saldırıları sonrasında hayatını kaybetmiş. Rakipleri Rottweiler’lar ise 38 kişiyi öldürmüş. 2015 yılının ilk 10 ayında 29 köpek saldırısı ölümle sonuçlanmış. Ölümle sonuçlanan saldırıları yapan köpek cinslerinin başında yüzde 90 oranıyla Pit Bull’lar, yüzde 10 oranıyla da Rottweiler’lar geliyor.

Dövüş ve çetelerin köpeği evlere girdi

Yetmişli yıllarda dövüş köpekleri olarak bilinen Pit Bull’lar, seksenli yıllara gelindiğinde hayatımıza popüler bir cins olarak girmeye başladı. Daha çok sokak çeteleriyle anılan bu köpekler, evlerde daha sık beslenmeye ve mahallelerde dolaşmaya başladı. Pit Bull’ların evlere daha fazla girmesiyle 1983 yılından itibaren bir çok yerde Pit Bull cinsi köpek saldırıları başladı. Ölüm ve ağır yaralanma vakalarının artmaya başlamasının ardından, 1985 yılından itibaren, Amerika genelinde saldırıları engellemek ve azaltmak için yeni yasal yollar aranmaya başlandı.

Bir çok eyalette yasalar ve mevzuatla ilgili ciddi tartışmalar başladı. Bir çok şehir ve kasabada saldırılar sonrasında bazı kısıtlamalar getirildi. Hayvansever örgütler, yerel yönetimler ve Pit Bull karşıtı kuruluşlar arasında ipler iyice gerildi. Birçok eyaletteki kent ve kasabalarında Pit Bull sevenler dernekleri kuruldu, kısıtlayıcı yasalara karşı gösteriler düzenlendi.

Pit Bull Karşıtı ‘Dogs Bite’ (Köpekler Isırır) Örgütü

Amerika’da Pit Bull karşıtlarını buluşturan en büyük kuruluş ise ‘Dogs Bite’ ‘Köpekler Isırır’ organizasyonu. Kar amacı gütmeyen bu kuruluş, saldırılarla ilgili bilimsel raporları, saldırı istatistiklerini, saldırı vakalarının analizlerini, ölümleri, tüm eyaletlerde yaşanan tartışmaları, yasal düzenlemeleri inceliyor ve saldırılarda yaralanan veya ölen Pit Bull kurbanlarının yasal haklarını arıyor. Örgüt, 2007 yılında kurulan www.dogsbite.org adlı internet sitesiyle sesini duyuruyor, Pit Bull saldırılarıyla ilgili çıkan tüm haber ve gelişmeleri anlık takip edip okuyucularıyla paylaşıyor. Bu organizasyon, Amerika’daki Pit Bull hayranlarının da en fazla karşı çıktığı kuruluşların başında yer alıyor.

‘Bana köpek katili diyorlar’

‘Dogs Bite’ organizasyonun kurucusu ve başkanı Colleen Lynn, Amerika’nın Sesi’ne Pit Bull’lara neden karşı çıktıklarını ve verdikleri mücadeleyi anlattı. Colleen Lynn, Pit Bull severlerin örgüte olan aşırı tepkilerine ilişkin soruyu, ”Çok kötüler, bize hiç iyi davranmıyorlar. Beni köpek katili olmakla suçluyorlar. Köpeklerden nefret ettiğimi öne sürüyorlar. Pit Bull’larını yok etmeye çalıştığımızı iddia ediyorlar. Bizi köpek düşmanlığıyla suçluyorlar. Ben köpekleri çok seviyorum. Köpeğimi sekiz yaşındayken kaybettim ve üzüntüden bir daha köpek almadım. Köpeklerle şahsi hiç bir problemim yok’’ şeklinde yanıtladı.

Pit Bull saldırısı sonrasında hayatı değişti

Washington eyaletinin Seattle kentindeki sade yaşamını web tasarımcısı olarak sürdüren Colleen Lynn, 2007 yılının Haziran ayında her gün düzenli olarak yaptığı sabah koşusunda aniden bir Pit Bull’un saldırısına uğramış ve ciddi şekilde yaralanıp hastanelik olmuş. Taburcu olduktan sonra internette kendisine saldıran Pit Bull cinsi köpekleri araştırmaya başlayan Lynn, aradığı bir çok bilgiye ulaşamamış ve aniden kendini yıllarca içinden çıkamayacağı bir tartışmanın ortasına atacak kararı almış. Colleen Lynn, ”Pit Bull’un bana neden saldırdığını merak ediyordum. Hangi içgüdüyle ve neden saldırmıştı? Araştırmak için internete girdiğimde sadece Pit Bull cinsi köpekleri satma amacıyla dolaylı ve dolaysız propaganda siteleri vardı. Pit Bull cinslerinin ne kadar iyi, akıllı ve sadık olduğunu anlatan, köpeklerinin sadakatine övgüler yağdıran sitelerdi. Bu konuda gerçeklerin tartışıldığı bir internet sitesi tasarlayıp yayınlamaya karar verdim. Çalışmalarım önce küçük bir site olarak başladı. Bu cins köpeklerin saldırgan ve tehlikeli olduğunu anlatmaya başladık. Siteye müthiş bir ilgi oluştu, mesajlar yağmaya, şikayetler, saldırılarla ilgili detaylar, bilimsel araştırmalar, mevzuatla ve yasalarla ilgili gelişmeler gönderiliyordu. Ben bu ülkede bu kadar çok Pit Bull saldırısı yaşandığını, bu kadar fazla Pit Bull karşıtı insan olduğunu bilmiyordum. Yayınlamaya başladıktan iki hafta sonra Pit Bull fanlarından saldırı ve tacizler başladı. İşte o zaman neden şimdiye kadar Pit Bull’larla ilgili gerçekleri yazan bir internet sitesinin olmadığını anladım. Biz bir süre sonra gerçekten çok büyüdük ve Pit Bull kurbanlarının haklarını savunan, kar amacı gütmeyen bir kuruluş haline geldik. Bizden sonra çok sayıda Pit Bull kurbanının haklarını arayan ve bazı eyaletlerde mevzuat konusunda tartışmaların yer aldığı internet siteleri hızla yayılmaya başladı’’ diyor.

‘Birlikte yaşadıkları insanlara saldırıyorlar

Lynn, Pit Bull’ların neden saldırdıkları konusundaysa, ”Pit Bulların ölümle sonuçlanan kötü bir saldırma huyları var. Isırmaları çok şiddetli, tutup kopartacak bir şiddette. Özellikle kafaya, yüze ve kurbanlarının boğazına saldırıyorlar. Bu köpekler zaten öldürmek için saldırıyor. İçgüdülerinde, genetik yapılarında öldürmek var. Tek bir ısırma darbesiyle öldürüyorlar. Bazen bir kaç kez kuvvetli şekilde ısırıp öldürdükleri vakalar da var ama bir Pit Bull asla insanların ayağını veya vücudun başka bölgelerini ısırmıyor. Doğrudan öldürmek için kafadaki kritik noktalara saldırıyorlar. Kurbanların bir çoğunun çığlık atmaya bile zamanları olmuyor, çok nadiren bağırdıklarını görüyoruz. Bunun nedeni de Pit Bull’ların ilk hamleyi doğrudan kurbanlarının boğazına yapıp yere devirmesi. Cinslerinden gelen saldırgan bir karakterleri var, bunu ne yaparsanız yapın önleyemezsiniz. Aile içinde son derece sakin, hatta çocuklarla çok iyi geçinen bir profil çizseler de bir bakıyorsunuz evin Pit Bull’u, oyun arkadaşı olan evin çocuğunu kurbanı olarak seçmiş. Son on yıllık Pit Bull saldırılarıyla ilgili rakamlara baktığınız zaman bazen ölümle, bazen yaralamalarla sonuçlanan vakaların kurbanlarının yüzde 53’ünün bu köpeklerin birlikte yaşadıkları kişiler olduğunu görüyoruz. Açıkçası bu köpekler çok iyi tanıdıkları insanları öldürüyorlar’’ şeklinde açıklama yapıyor.

‘Öldürmekten zevk alıyorlar’

Colleen Lynn, yıllardır Pit Bullar konusunda yaptığı araştırmaları vurgulayarak şöyle devam ediyor: ”Bu köpeklerin genlerinde dövüş köpeği olmaları var. Evde aile içerisinde beslenen bir köpek cinsine dönüşseler de bu kolay olmuyor, gerçek hallerine bir süre sonra dönebiliyorlar. Başka bir köpek cinsinde göremeyeceğimiz davranışlar sergiliyorlar. Border Collie cinsi köpekler ısırmaktan çok zevk alırlar. Pit Bullar ise öldürmekten zevk alıyor. Yaklaşık 12 eyalet bu cinsleri tehlikeli olarak kabul ediyor. Tartışmalarda savunulan bir teze göreyse önemli olan, bu cins köpeklerin nasıl bir ortamda yetiştirildiği ve nasıl bir eğitim verildiği. ‘Köpeği saldırgan olarak eğitmezseniz bir şey olmaz’ teziyle Pit Bull’ların genetik karakterleri bir anda tartışma dışına itiliyor. Greyhound cinsi köpekler çok hızlı koşarlar her ne tür eğitim verirseniz verin, bu genetik yapılarını değiştiremezsiniz. İşte Pit Bull’lar için de maalesef gerçek bu. Bu hayvanların genlerinde saldırganlık var ve ne yapsanız bunu değiştiremezsiniz. Pit Bull’lar konusunda iki temel faktör var: yaşadıkları ve yetiştirildikleri ortam ile genetik faktörler. Pit Bull’ların genetik faktörlerini inkar ettiğiniz zaman gerçekleri kabul etmekten uzaklaşmış olursunuz. Her köpek cinsinin genetik özellikleri, onu her ne ortamda yetiştirirseniz yetiştirin değişmez. Pointer’lar avlanır, Greyhound’lar çok hızlı koşar, Border Collie’ler ısırarak can acıtır, bu onların değiştirmeyeceğimiz genetik yapılarıdır. Doğduklarından itibaren bunların nasıl yapılacağını bilirler. Saldırganlık Pit Bull’ların genetiğinde de var ve bu genetiği değiştirmemiz imkansız.”

‘Tek amacım çocukları korumak’

Hayvan hakları örgütü PETA’nın da kendilerine destek verdiğini belirten Lynn, sözlerini, ”Onlar da aynı bizim gibi düşünüyor. Pit Bull’larla ilgili bazı kısıtlama ve yasakların getirilmesini savunuyorlar. Köpek cinsleri arasında en saldırgan ve insanların hayvan sevgisini en fazla suiistimal eden cins, Pit Bull’lar. Bu köpekler her tarafta sorun çıkartıyor, iade edildikleri barınaklarda bile. Amerika’nın tüm eyaletlerindeki köpek barınakları Pit Bull’larla dolu. Hiç kimse bu barınaklardan bir Pit Bull alıp sahiplenmek istemiyor. Çünkü Pit Bull’lar saldırılarıyla manşetlerden inmiyorlar. Davranış bozukluğu olan bu hayvanları kimse sahiplenmek istemiyor. Pit Bull’lar bir dönem Amerika’da hayvan dövüşçülerinin kurbanı zavallı köpekler olarak algılandı. Pit Bull’lar konusunda dürüst olmak zorundayız. Bu köpeklerin üremesini engellemek için gerekli mevzuatların uygulanması şart. Amerika’daki Pit Bull nüfusunun oranı, tüm köpek nüfusu içinde yüzde altı civarında. Bu saldırıları ve ölümleri ancak sayılarını azaltarak engelleyebiliriz. Karşımıza çıkan Pit Bull severler konuyla ilgili her önerimize karşı çıkıyorlar ama hiç bir çözüm üretmiyorlar. Bizim amacımızı Pit Bull saldırılarına karşı insanları korumak, ve özellikle köpek ve kedi sahibi çok sayıda destekçimiz var. Pit Bull’lar sadece insanlara saldırmıyor, aynı zamanda kedi ve köpeklere de saldırıyor. Bu saldırılar sonucu yüzlerce kedi ve köpek ölüyor. Ailemden hiç kimsenin veya yakınlarımın küçük bir köpek sahibi olmasına asla izin vermem. Eğer küçük bir köpekle yolda yürüyorsanız bir Pit Bull için ikiniz de açık hedefsiniz. Yıllarca bu tartışmanın ortasında kalacağımı, sadece köpek dövüşlerini araştırmak için iki yılımı harcayacağımı bilemezdim. Başladığımda bu işin beni nerelere götüreceğini inanın bilmiyordum. Tek amacım çocukları ve yaşlıları korumak” diyerek tamamlıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG