Erişilebilirlik

Pirinçte Arsenik İddiası


Amerikan hükümeti ve bir sivil toplum kuruluşu tarafından yürütülen araştırmaların ilk sonuçları, Amerika’da satılan pirinç ve pirinç ürünlerinin ölçülebilir miktarda arsenik içerdiğini ortaya koydu. Kimyasal bir bileşik olan arseniğin kansere yol açtığı biliniyor. Çalışmayı yürüten sivil toplum kuruluşu vatandaşları pirinç tüketimini azaltması uyarısında bulunurken, hükümet uzmanları çalışma tamamlanıncaya kadar herhangi bir tavsiyede bulunmuyor.

Kar amacı gütmeyen bir araştırmacı grubu olan “Tüketici Raporları” ve Amerika Gıda ve İlaç Dairesi tarafından test edilen iki yüz çeşit pirinç ve pirinç ürünü değişik miktarlarda arsenik içeriyor. Michael Taylor, Gıda ve İlaç Dairesi’nde gıdadan sorumlu Müfettiş Yardımcısı.

Taylor, “Arsenik kimsenin gıdada rastlamak istediği bir madde değil. Ancak bulduğumuz miktarlar henüz endişe uyandıracak düzeyde değil. İnsanlar pirinç yemeye devam etmeli,” şeklinde konuşuyor.

Amerikan hükümetinin içme sularındaki arsenik miktarı için belirlediği federal standartlar gıda için mevcut değil. Taylor, Gıda ve İlaç Dairesi’nin, daha çok insan hayatı boyunca alınan toplam arsenik miktarı konusunda kaygılandığını söylüyor: “Elimizdeki ilk bulgulara bakarak tüketicilere beslenme alışkanlıklarını değiştirmelerini tavsiye edemeyiz. Pirinç gıda tüketiminin önemli bir parçası. Besleyici ve sağlıklı. İnsanlara beslenme alışkanlıklarını değiştirmelerini tavsiye etmek için daha fazla bilgiye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.”

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi 1,200 adet pirinç örneği üzerindeki çalışmasını 2012 sonunda tamamladıktan sonra pirinç tüketimiyle ilgili tavsiye kararını verecek. Tüketici Raporları grubuysa, sadece 200 pirinç örneği inceleyen araştırmasının ardından insanların özellikle de bebeklerin pirinç tüketimini sınırlandırmasını tavsiye ediyor.

Ami Gadhia Tüketici Raporları uzmanlarından. Gadhia, “Kamu sağlığı açısından, bebeklerin aldığı gıdalar büyük bir endişe kaynağı. Çoğunlukla bebeklere verilen ilk katı gıda pirinç içeriyor ve pirinçte arsenik görülmesi açıkça bir sorun teşkil ediyor. Ayrıca inek sütüne alerjisi olan çocuklara verilen pirinç sütünde de arsenik miktarlarına rastladık,” diyor.

Tüketici Raporları grubu ve Amerika Gıda ve İlaç Dairesi’nin ayrı ayrı yürüttükleri çalışmalar benzer sonuçlara ulaşsa da sadece Gıda ve İlaç Dairesi ulusal düzeydeki standartları belirliyor.

Kanserojen bir madde olarak bilinen arsenik, doğal ve doğal olmayan olmak üzere iki şekilde görülüyor. Doğal arsenik toprak ve suda bulunuyor. Doğal olmayan arseniğe ise genellikle gübre ve tarım ilaçlarında rastlanıyor:

Gadhia, “Bu tarım ilaçlarının çoğu yıllar önce yasaklanmış. Ancak maalesef bu tarım ilaçları ve içerdikleri arsenik toprakta kalıyor ve böylece pirinç tohumlarına karışıyor,” şeklinde konuşuyor.

Gadhia, en yüksek arsenik miktarlarının orta Amerika’nın güneyinden gelen pirinç örneklerinde ve en düşük arsenik miktarlarının da California, Hindistan ve Tayland’dan alınan pirinç örneklerinde bulunduğunu belirtiyor.

Şimdilik, Gıda ve İlaç Dairesi farklı tahıllar içeren dengeli bir beslenmeyi tavsiye ediyor. Tüketici Raporları grubu ise, pirinç tüketiminin azaltılmasını ve kullanılan pirincin de bol suyla yıkanıp kaynatılmasını tavsiye ediyor.


Pirinçte Arsenik İddiası
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG