Erişilebilirlik

Pilotların Hayatını Kurtaracak Cihaz


Pilotların Hayatını Kurtaracak Cihaz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Savaş uçağı pilotları, bazı sert manevralar sırasında görme ve hafıza kaybı yaşar. Bu baygınlık anları kısa süreli olsa da trajik sonuçlar doğurabiliyor. İsrailli bir firma, manevra anlarında pilotların hayatını kurtaracak yeni bir cihaz geliştirdi.

Elbit Sistemleri’nin araştırma ve geliştirme direktörü, Emekli savaş pilotu Yaron Kranz, pilotlarda geçici hafıza kaybına yol açan iki farklı durum olduğunu söylüyor: “Bunlardan ilki G-LOC dediğimiz hafıza kaybı, diğeri ise hipoksiya yani oksijen yetmezliği.”

G-LOC, sert dönüş ve ani hızlanma sırasında ortaya çıkan merkezkaç kuvvetinin pilotun beynindeki kan dolaşımını azaltmasıyla meydana geliyor. Bu durum, uçağın kontrolunu kaybeden pilotların ölümüne yol açıyor.

Hipoksiya ise, yüksek irtifada bulunan herkesi etkileyebiliyor. Bu nedenle, yolcu uçaklarında kabin basıncı düşmesine karşı oksijen maskesi bulunduruluyor.

Bu tehlikeli durumları önlemek için kullanılan mevcut cihazlar çok büyük. Ancak İsrailli Elbit Sistemleri şirketi, Kanarya adını verdiği yeni bir sistem geliştirdi. Bu sistemde, pilotun kaskına yerleştirilen küçük alıcılar kullanılıyor.

Yaron Kranz, “Pilotun, alıcıları harekete geçirmek için bir şey yapmasına gerek yok. Alıcılar, küçük olsalar da, gerekli psikolojik verileri toplama ve bilgi aktarma kapasitesine sahip” diyor.

Tehlike varsa, sistem, pilotun kaskına uyarı mesajı gönderiyor. Eğer pilot baygınlık geçiriyorsa, uçağın bilgisayarına otomatik pilota geçiş sinyali iletiyor.

Elbit Sistemleri, Kanarya adlı cihazı, ileri teknoloji ürünü Amerikan F-35 savaş uçakları ve batılı ülkelerin kullandığı diğer uçaklar için geliştiriyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG