Erişilebilirlik

Pikaplar ve Plakların 'Dönüşü'


Pikaplar ve Plakların 'Dönüşü'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Dijital çağda doğanlar, pikabın üzerine yerleştirilen plağa değen iğnenin adeta sihirli bir dokunuşu olduğunu bilmez. Ancak 150 yıllık pikap ve plak teknolojisi, dünyanın dört bir yanında yeniden büyük rağbet görmeye başladı. Çek Cumhuriyeti’nin en büyük pikap üreticisi olan firma, bu küresel akımdan en çok pay alanlar arasında.

Dijital müzik dosyalarından yıllar önce pikaplar vardı. Plak, döner platforma yerleştirilir, iğne plağın üzerindeki oyuğa yerleştirilirdi.

Müziğin dijital dosyalarda, cep telefonlarında taşınır olması, bu teknolojinin neredeyse sonunu getirdi.

Ancak plaklar ve pikaplar geri dönüyor. Birçok şirket, artan talebi karşılamak için çalışıyor.

Çek Cumhuriyeti’ndeki SEV Litovel firması, 2009-2016 arasında Pro-Jet adlı pikaplarının üretimini dört kat arttırarak 125 bin adet pikap üretti.

Her pikap, el yapımı. Firma, pikapların hemen her parçasını kendi imal ediyor.

Fiyatlar, 200 ila 10 bin dolar arasında değişiyor.

Heinz Lichtenegger, ”Müzikte ‘streaming’ daha da yaygınlaşacak, CD’ler ise yok olacak. Bundan on yıl sonra tüm müzik, streaming’e dönecek. Müzikten elde edilen gelirin yüzde 20‘sini ise analog müzik oluşturacak” şeklinde konuşuyor

Giderek daha çok talep gören analog, müziğin dijital olmayan cihazlarda kaydedilmesi ve çalınması demek. Amerika’da 2015‘te 416 milyon dolarlık analog müzik satışı yapıldı. Bu, 1988‘den beri erişilen en üst düzey.

Tutkunlarına göre analog platform, müzikseverlerin hayatına keyif katıyor.

Lichtenegger, ”Müziğin tadına varmak için zaman gerekli. Bir sonraki şarkıya tıklatıp atlamıyorsunuz. Tüm albümü dinliyorsunuz. Plakları temizlemeniz, onlara bakmanız şart” diyor.

Kimilerine göreyse dijital olmayan cihazlarda kaydedilip çalınan müzik, kulağa daha hoş geliyor.

Ludek Motlicek, ”Bunun asıl nedeni, sesin analog olması. Dinlemesi daha keyifli. Daha çok ayrıntı var, daha doğal. Dinlemekten bıkmıyorsunuz. Canlı müziğe ya da konserlerde dinlediğiniz sese çok daha yakın. Analog bu nedenle geri dönüş yaptı,” diyor.

İmalatçılar, dağıtımcılar ve perakendeciler, pikapların tüm dünyada çok ciddi bir pazar potansiyeline sahip olduğu görüşünde.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG