Erişilebilirlik

Phillips: ‘Erdoğan Başkanlık İçin Kararlı Adımlar Atacak’


Eski başkanlardan Bill Clinton, George W. Bush ve Başkan Barack Obama döneminde de bir süre öncesine kadar, Amerika Dışişleri Bakanlığı’nda kıdemli danışman olarak görev yapan Columbia Üniversitesi Barış ve İnsan Hakları Bölüm Başkanı Profesör David Phillips, Türkiye'de yaşanan darbe girişimi ve sonrasında alınan kararları Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi.

Türkiye'nin geleceğinden derin endişe duyduğunu belirten Phillips, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın darbe girişimi sonrası demokrasiyi kollama bahanesiyle kendi otoriter sistemini güçlendirme adımları attığını iddia etti.

Darbe girişimi fırsat oldu

"Askeri darbe asla bir hükümet değişikliği yöntemi olamaz" diyen David Phillips, darbe girişimi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın demokrasiyi ve anayasal düzeni yeniden tesis etmek yolunda bir gayret içinde olmadığını belirtti. David Phillips bu konuda şu yorumu yaptı:

"Erdoğan açıkça bu darbe girişimini son derece kapsamlı bir baskıcı planı uygulamak için geçerli bir mazeret olarak kullanıyor. Bu baskılar sadece orduyla sınırlı değil; aynı zamanda yargıyı, medyayı ve düşünce özgürlüğünü yok etmeye yönelik. Bu olay [darbe girişimi] diktatörlüğünü perçinlemek için kendisine mükemmel bir fırsat sundu. Bunu yaparken de uluslararası topluma dönüp her şeyi demokrasi uğruna yapıyorum diyecek."

“Türk toplumu demokraside buluşursa değişim olur”

Türkiye'nin gerçek anlamda demokratik bir ülke niteliği taşımadığını savunan David Phillips, "Erdoğan'ın seçilmiş bir lider olması Türkiye'nin demokratik bir şekilde yönetildiği anlamına gelmiyor. Dünya artık Erdoğan'ın gerçekten nasıl bir siyasetçi olduğunu görmeye başladı" şeklinde konuştu.

Türk toplumunun tamamen bölünmüş ve kutuplaşmış bir halde olduğunu söyleyen Phillips, Erdoğan'ın böyle bir sosyolojik ortamda kendi "emperyal gündemini" oluşturmak için başkanlık sistemi dahil kararlı adımlar atacağını ileri sürdü. "Türkiye insan hakları, demokratik düzen ve fikir özgürlüğünün olmadığı karanlık bir döneme giriyor ve tünelin sonunda hiç ışık görünmüyor" diyen Phillips, Türk toplumunun ancak gerçek demokrasi ortak paydasında buluşabilmesi halinde etkili bir değişim olabileceğini söyledi.

Uluslararası toplumun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın demokrasi söylemlerine kanmaması gerektiğini ileri süren Phillips,sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de seçimler olabilir, ancak bu, ülkenin demokratik olduğu anlamına gelmez. Halihazırda Batı ve Amerikan karşıtlığı ile İslamcı eğilimleri gözönüne alındığında, Türkiye NATO'nun uygun bir müttefiki olmadığı gibi, Avrupa Birliği normlarına uygun bir aday ülke de değildir."

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG