Erişilebilirlik

Philae’nin Pili Bitiyor


67P/Çuryumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızından alınan görüntüler
67P/Çuryumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızından alınan görüntüler

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) hafta içinde göktaşına ulaşarak çalışmalara başlayan uzay aracı Philae’nin inişte yaşadığı hata nedeniyle kısa süre içinde bataryasının bitebileceği bildiriliyor.

Philae çarşamba günü göktaşına iniş yapmıştı. Ancak ESA’nın yaptığı açıklamaya göre, uzay aracını göktaşının yüzeyine sabitlemesi gereken zıpkınlarda arıza yaşanması nedeniyle araç yüzeyde iki kez sekerek bir yamacın kenarında durdu.

Yamaç aracın pillerinin dolmasını sağlayacak güneş panellerinin ihtiyacı olan ışığı bloke ediyor. Bu da aracın bataryasının yakında biteceği anlamına geliyor.

Bilim insanları aracın cuma günü 25 santimetrelik sondaj yaptığını ancak verilere olan bağlantıyı kaybettiklerini söyledi.

ESA yetkilileri şimdi aracın güneş panellerini daha iyi bir noktaya getirerek aldıkları ışığı arttırmanın yollarını arıyor. Ancak araca bir daha ulaşıldığında çok az enerjisi kalmış olabilir.

Bilim insanları kuyruklu yıldızın sondajından elde edilecek maddenin gezegenlerin evrimi hakkında kendilerine bilgi vermesini umuyordu.

Göktaşları güneş sisteminin oluştuğu 4,6 milyar yılöncesinde oluştu. Bilim dünyası Dünya’ya çarpan göktaşlarının gezegene su taşıdığını tahmin ediyor.

Philae, çarşamba günü ana gemi Rosetta’dan ayrılarak göktaşına indiğinde, bir göktaşına ulaşan ilk insan yapımı cisim oldu.

Rosetta Ağustos ayında, 10 yıllık seyahatten sonra bir göktaşına ulaşan ilk uzay aracı olmuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG