Erişilebilirlik

Phailin Kasırgası Hindistan'da Karaya Ulaştı


Vişakhapatnam'da dalgaları kaygıyla izleyen Hintliler
Vişakhapatnam'da dalgaları kaygıyla izleyen Hintliler
Saatte 200 kilometrenin üzerine çıkan rüzgar hızına sahip Phailin kasırgası, Hindistan’ın doğu kıyılarında karaya ulaştı.

Şiddetli kasırganın Cumartesi geç saatlerde Hindistan’ın Andra Pradeş eyaleti sınırına yakın bir noktada Orissa eyaletinden karaya ulaştığı bildirildi.

Meteoroloji uzmanları, Phailin kasırgasının rüzgar hızını pazar sabahı da kesmeyeceği uyarısında bulundu. Kasırga karaya ulaşmadan önce üç kişinin ölümüne yol açtı. Kuvvetli rüzgarlar ağaçları yerlerinden söktü, elektrik direklerini devirdi ve kıyı çevresindeki birçok evde hasara yol açtı.

Hintli yetkililer, kasırganın güzergahı üzerindeki hiçbir kulübe ve eski binanın rüzgarın şiddetine dayanamadığını bildiriyor. Deniz seviyesine yakın bölgelerinse sular altında kalması bekleniyor.

Kasırgaya karşı Hindistan’da yarım milyona yakın kişi tahliye edildi. Phailin Kasırgası’nın, Hindistan’da şimdiye kadar görülmüş en şiddetli kasırga olabileceği belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin Küresel Afet Alarm Sistemi, 6 buçuk milyon kişinin şiddetli yağmur ve sert rüzgarların etkisi altında kalacağı uyarısında bulundu.

Yılın bu mevsiminde ‘siklon’ adı verilen kasırga türleri Bengal Körfezi ve Hindistan’ın kıyı bölgelerinde oldukça etkili oluyor. 1999’da Hindistan’ın Orissa eyaletinde meydana gelen şiddetli kasırga en az 10 bin kişinin ölümüne yol açmıştı.

Meteoroloji uzmanları, Phailin’i büyüklüğü ve rüzgar şiddeti açısından 2005 yılında Amerika’nın güney kıyılarını vuran 5. kategori kasırga Katrina’ya benzetiyor. New Orleans üzerinde karaya çıkan Katrina o dönem binden fazla kişinin ölümüne yol açmıştı.

Phailin, Tay dilinde ‘safir’ anlamına geliyor.

Hintli yetkililer afet sonrası için büyük hazırlıklar yapıyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG