Erişilebilirlik

Pfizer’den Paxlovid İçin ABD’de Tam Onay Başvurusu 


İlaç firması Pfizer, şu anda acil kullanım izni kapsamında sunulan ve ağızdan alınan antiviral COVID-19 ilacı Paxlovid’e tam onay almak üzere ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) başvurduğunu açıkladı.

Pfizer açıklamasında, FDA’E hastalığı ağır atlatma riski yüksek olan aşılı ve aşısız kişilerde Paxlovid’in COVID-19 tedavisinde kullanımı için yeni ilaç başvurusu sunduğunu bildirdi.

Bu başvuru, Pfizer’ın ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nim (CDC) tahminlerine dayanarak ABD nüfusunun yüzde 50 ila yüzde 60'ını kapsadığını söylediği ilacın mevcut acil kullanım onayıyla tutarlı.

COVID semptomlarının başlamasından kısa bir süre sonra başlayarak beş gün boyunca alınan iki ilaçlı tedavi, Pfizer'ın klinik çalışmasında hastaneye yatırılmamış, yüksek riskli yetişkin hastalarda hastaneye yatış veya ölüm riskini %88 oranında azalttı. Bu çalışmalara aşılı kişiler dahil edilmedi.

Hapların, semptomların görülmesinden kısa bir süre sonra başlayacak şekilde beş gün boyunca her 12 saatte bir alınması gerekiyor.

Bu ayın başlarında İsrail'de yapılan bir araştırmadan elde edilen veriler, 65 yaş ve üzeri aşılı ve aşısız hastalarda Paxlovid’in COVID-19 kaynaklı hastaneye yatış ve ölüm oranlarını azalttığını gösterdi ancak genç yetişkinler arasında ciddi hastalıkları önlediğine ilişkin bir veri elde edilemedi.

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, ABD’de 1,6 milyondan fazla Paxlovid kürü uygulandı.

FDA, Aralık ayında Pfizer’ın geliştirdiği antiviral COVID-19 ilacının acil kullanımına, 12 yaş ve üzeri risk altındaki kişiler için izin vermişti.


COVID-19 tedavisinde ağızdan alınan ilk hap şeklindeki ilaç, evde kullanılabilmesi ve özellikle hızla yayılan Omicron varyantı ile mücadelede önemli bir araç olarak görülüyor.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG