Erişilebilirlik

Petrol Sızıntısına Karşı Yeni Plan


BP petrol şirketi Meksika Körfezi'ndeki sızıntıyı durdurmak için yeni bir deneme yapmaya hazırlanıyor

BP petrol şirketi Meksika Körfezi'ndeki sızıntıyı durdurmak için yeni bir deneme yapmaya hazırlanıyor. İngiliz petrol şirketi, kuyuyu ham petrolden daha ağır ve yoğun bir sıvıyla kapatmayı planlıyor.

Kapatma işlemine başlayacak olan şirket işleme hazırlık amacıyla bir dizi test yapıyor. Testlerin başarılı olması durumunda sızıntıyı tıkama işleminin gün içerisinde başlatılabileceği belirtildi. Ancak işlem ilk kez denizin bin 500 metre derinliğindeki bir kuyuda yapılacağı için başarı oranı yüzde 60 ile 70 arasında.

Dün iki Kongre üyesi, BP şirketinin körfezdeki petrol sızıntısına neden olan patlamadan önce “çok ciddi bir hata yaptıklarını” kabul ettiklerini gösteren bir belge yayınladı. Belgeye göre BP bazı uyarılara rağmen tesisteki çalışmaları durdurmadı.

Bu arada, Başkan Barack Obama Cuma günü yeniden Meksika Körfezine giderek incelemelerde bulunacak.

BP petrol şirketinin tüm girişimlerine rağmen kuyuyu şimdiye kadar bir türlü kapatamaması kamuoyunda hem hayal kırıklığına hem de öfkeye yol açıyor.

Federal hükümet, kuyuyu kapatma ve kirlenen çevreyi eski haline getirmenin sorumluluğunun BP şirketine ait olduğu gerekçesiyle duruma müdahale etmek istemiyordu.

Kazanın meydana geldiği 20 Nisan tarihinden bu yana günde ortalama beş bin varil ham petrol denize karışıyor ve çok ciddi bir çevre felaketine neden oluyor. Kazada 11 işçi hayatını kaybetmişti.

XS
SM
MD
LG