Erişilebilirlik

Petrol Fiyatlarındaki Düşüşün Etkileri


Petrol Fiyatlarındaki Düşüşün Etkileri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Petrol fiyatlarının varil başına 80 doların altına inmesi sayesinde Amerika’da benzinin litresi yaklaşık 75 sente düştü. Ancak Amerika’nın Sesi’nden Kane Farabaugh, petrolün ucuzlamasının Amerika’da hidrolik çatlatma sektörünü zor durumda bıraktığını bildiriyor

Yerin derinliklerinde kaya oluşumlarından petrol çıkarmanın teknolojiyle mümkün hale gelmesi sayesinde Kuzey Dakota’nın ekonomisinde patlama yaşandı.

Bu petrolün çıkarılmasına hidrolik çatlatma deniyor ve bu yöntem birçok eyalete büyük ekonomik hareketlilik getirdi.

Bugünlerde bu zenginlik ülkenin başka bölgelerine de yayılıyor.

Phil Flynn: “Hidrolik çatlatma bir mucizeye imza atarak benzin fiyatlarını düşürdü.”

Price Futures Group pazar uzmanı Phil Flynn, artan kuyu sayısı ve kaya petrolü arıtma ve taşıma sisteminin genişletilmesinin Amerika’nın enerji bağımsızlığında çığır açtığını söylüyor:

“Petrolün kalitesi sayesinde bir varil normal petrolden fazla benzin üretimi sağlıyor. Amerika’daki rafineriler de bu fırsattan yararlanmaya çalışıyor.”

Chicago Üniversitesi Ekonomi Profesörü Austan Goolsbee Amerika’da petrol ve doğalgaz üretiminin artmasının olumsuz bir yönü olduğuna dikkat çekiyor:

“Amerika’da petrolün üretim maliyeti, bu maliyetin çok ucuz olduğu Suudi Arabistan gibi ülkelere göre çok yüksek.”

Suudi Arabistan da bunu biliyor. Uzman bu nedenle Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC ülkelerinin fiyatları yükseltmeyerek pazar paylarını yüksek tutmayı tercih ettiklerini söylüyor.

Phil Flynn: “Kaya petrolünün devrimini ertelemeye çalışıyorlar. Pazara fazla petrol sunarak fiyatları düşürmeyi ve böyleye kaya petrolü üretimini durdurmayı umuyorlar.”

Austan Goolsbee: “Ortalamaya bakarsak, varil fiyatının sürekli olarak 75 doların altına düşmesi durumunda Amerika’da pek çok üretici bu fiyatta üretim olmaz diyecektir. Eğer fiyat 65 dolara düşerse ve birkaç yıl bu seviyede kalırsa birçok şirket batar.”

Goldsbee fiyatların düşmesinin birçok farklı nedeni olduğunu söylüyor. Yollarda az benzin tüketen araçların artması ve büyük tüketicilerden gelen talebin azalması da bu nedenler arasında.

Austan Goolsbee: “Aralarında Çin’in de olduğu birçok büyük tüketici ülkede ekonomi yavaşladı. Büyümede yavaşlama olunca talep de azaldı.”

Bu yüzden Price Futures Group uzmanı Phil Flynn de düşük fiyatların devam etmesini bekliyor:

“Artan enerji verimliliği, artan petrol üretimi ve rafinerilerin kapasitelerinin artması benzin fiyatlarının uzun süre düşük kalacağını gösteriyor.”

Amerika Otomobil Derneği ortalama benzin fiyatının galon başına 2 dolar 85 sente düştüğünü açıkladı. Bu da uzun yol yapan Amerikalı sürücüler için iyi haber.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG