Erişilebilirlik

Peşmerge’den IŞİD’e Büyük Operasyon


Irak Kürdistan Özerk Bölgesine bağlı silahlı güçler, IŞİD’e karşı son zamanların en kapsamlı operasyonunu başlattı. 5 bin 500 Peşmergenin katıldığı operasyonu IKBY Başkanı Mesut Barzani bizzat yönetiyor

IŞİD’in son zamanlarda bölgede saldırılarını arttırması üzerine operasyon kararı alındı. Uluslararası koalisyonun havadan destek verdiği operasyon sabahın erken saatlerinde başladı. Operasyonda IŞİD’in denetiminde bulunan Werdek ve Teleswed köyleri hedef alındı.

Peşmerge güçleri birkaç koldan birden IŞİD mevzilerine saldırı başlattı. 5 bin 500 peşmergenin katıldığı operasyonun ilk saatlerinde Kürt güçleri Zahra Hatun Teleswed köylerini kontrol altına aldı. Müfti köyüne yönelen peşmergeler, köyün içine girmeyi başardı. Ancak köy tamamen kontrol altına alınamadı. Köyün içinde çatışmalar devam ediyor. Karada çatışmalar sürerken, koalisyon uçakları da aralıksız bir şekilde bölgeyi bombaladı. Koalisyon uçaklarının IŞİD’i ait 30 mevziyi vurduğu açıklandı.Bu arada operasyonu IKBY Başkanı Mesut Barzani bizzat yönetiyor.

Öte yandan Peşmerge Güçleri Zerevani Kuvvetleri Komutanı Aziz Veysi, IŞİD’in çok zayıf düştüğünü ve savaşacak gücü kalmadığını söyledi. Bölgede yayın yapan Kürtçe kanal Rûdaw'a konuşan Veysi, “Bölgenin kontrol edilmesiyle Erbil halkı artık bir nefes alabilir. IŞİD artık Erbil için bir tehdit değildir. Kürdistan halkı IŞİD’e karşı büyük bir başarı elde etti” dedi.

Bu arada Kürdistan Demokrat Parti (KDP) Dış İlişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, planlanan görevin yüzde 80 oranında tamamlandığını söyledi.

Operasyon sürerken akşam saatlerinde bir ölüm haber geldi. Peşmerge komutanlarından Tuğgeneral Rızgar Muhamed Emin Hazır çatışmada yaşamını yitirdi.

Akşam saatlerinde Kürdistan Güvenlik Ajansından yapılan yazılı açıklamada, Mufti köyünün de IŞİD’ten temizlendiği duyuruldu.

XS
SM
MD
LG