Erişilebilirlik

Pentagon'un Mali Kesintileri Ekonomiyi de Vuracak


Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, geçtiğimiz günlerde Ortak Kuvvetler Komutanlığı’nın kapatılacağını açıkladı. Komutanlıkta yaklaşık 6 bin kişi çalışıyor. Virginia eyaletindeki komutanlığın kapatılması bölgede işsizliğin artacağı yolundaki kaygıları arttırdı.

Virginia eyaletinin Norfolk kenti dünyanın en büyük deniz üssüne ev sahipliği yapıyor. Kentteki tüm işletmeler bu askeri tesis ve orduya ait diğer tesislerle iş yapıyor.

Jack Hornbeck, kentteki Ticaret Odası’nın Başkanı. Hornbeck, “Komutanlığın kapanması, bölgemiz için çok ciddi bir sıkıntı yaratacak” diyor.

Ekonomi profesörü Vinod Agarwal, yerel işletmelerin bu askeri tesisin varlığına dayandığını söylüyor.

Agarwal, “Ekonominin yüzde 40 ila 45’i doğrudan ya da dolaylı olarak Amerika Savunma Bakanlığı’nda olup bitenle bağlantılı. Savunma Bakanlığı harcamalarını keserse bu, bütün ekonomiyi etkiler” diye konuşuyor.

Pentagon, Ortak Kuvvetler Komutanlığı’nı 1999’da kurdu. Amaç farklı askeri birimlerin birlikte çalışmayı öğrenebilecekleri bir düzen kurmaktı. Ancak Pentagon şimdi askeri bürokraside kesinti yapmaya kararlı.

Savunma Bakanı Robert Gates, komutanlığın kapatılması kararının askeri harcamaları kesme planının bir parçası olduğunu söylüyor. Pentagon, buradan artacak paranın operasyonlar için kullanılmasını istiyor. Komutanlığın bazı işlevleri ve personeli Washington’daki Savunma Bakanlığı binası da olmak üzere başka bina ve üslere nakledilecek.

Bölgede daha önce de askeri harcamalarda kesintiye gidildi. Ancak bunun kadar ciddi bir kesinti olmamıştı. Norfolk Belediye Başkanı Paul Fraim de gelişmelerden şaşkın.

Fraim, “Komutanlığı dağıtırsanız, onu parçalayıp başka yerlere yerleştirmek zorunda kalırsınız. Bu işlem belki de Norfolk’ta olduğundan daha maliyetli görünüyor” diyor.

İşletmeler, bu kesintinin kendi gelirleri üzerinde de etkisi olacağından korkuyor. Jim Wofford, Norfolk’taki bir alışveriş merkezinin yöneticisi.

Wofford, “Alışveriş merkezimiz bir kişi tarafından ortalama ayda 2 ya da 2 buçuk kez ziyaret ediliyor. Yani 6 bin kişiyi, en az 3’le çarparsanız bu alışveriş merkezinin müşterisinin yaklaşık 18 bin kişi kadar azalacağı anlamına gelir diye yorumluyor gelişmeyi.

Norfolk’tak bir lokantada müdür olan Randy Windley ise kesintilerin özellikle küçük işletmeleri etkileyeceği görüşünde.

Windley, “Karımız azalacak. 6 bin kişiyi işinden ettiğinizde tüm bölge etkilenir ve bütün işletmeler zora girer” diyor.

Savunma Bakanı Gates, komutanlığın önümüzdeki yıl kapatılacağını söylüyor. Gates, kaygıları gidermek amacıyla Virginia’daki bir donanma binası için para sağlanacağı ve böylece istihdam yaratılacağı konusunda söz verdi. Virginia’daki siyasetçiler, komutanlığın kapatılmasına karşı savaş veriyor ancak bu konuda başarılı olma ihtimalleri çok az.

XS
SM
MD
LG