Erişilebilirlik

Pentagon'dan 'Her Şey Yolunda' Açıklaması


Pentagon'dan 'Her Şey Yolunda' Açıklaması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

İstifa zor bir döneme gelse de Pentagon Sözcüsü Tuğamiral John Kirby Pentagon’un uyum sağlayacağını söyledi: “Orduda yapmayı en iyi öğrendiğiniz şey değişimdir. Orduda liderlik son derece hızlı biçimde el değiştirir.”

Ancak bu değişiklik Afganistan’da görev tanımının değiştiği, Irak ve Suriye’de IŞİD’le mücadelenin genişletildiği ve Kongre’nin Pentagon bütçesiyle ilgili ne yapacağının belirsizliğini koruduğu bir döneme geldi.

Amerika İlerleme Merkezi’nden askeri uzman Lawrence Korb, Amerika’nın Sesi’yle Skype aracılığıyla konuştu: “Bu noktada sizin stratejinizi destekleyen bir kişiyi görevden alıyorsunuz. Yani gördüğüm kadarıyla gereksiz bir karışıklık yaratıyorsunuz.”

Korb, Başkan Obama’nın Ortadoğu’da ve başka bölgelerde Amerika’nın stratejisini daha iyi anlatacak bir savunma bakanı arayacağını söylüyor. Uzman aynı zamanda Hagel’ın, Beyaz Saray’ın IŞİD’le mücadele konusunda kendi tavsiyelerini dinlememesi nedeniyle hayal kırıklığına uğramış olabileceğini de söylüyor.

Obama yönetimi IŞİD tehdidine yanıt verme konusunda yavaş davranan bir görüntü çizerken, Hagel Ağustos ayında bir brifingde grubun yarattığı tehditten söz etmişti: “Bunlar bir terörist gruptan fazlası. İdeolojiyi, donanımlı stratejik ve askeri yeteneklerle birleştiriyorlar. Çok iyi para kaynakları var. Bu bugüne kadar gördüğümüzün ötesinde bir durum.”

IŞİD, Amerika’ya beklenmedik bazı ittifaklar yaptıran güçlü bir düşman.

Lawrence Korb, “Irak’ta bizimle beraber savaşan ama Suriye’deki politikamızı desteklemeyen taraflar var. İranlılar ve Ruslar bize Irak’ta yardımcı oluyor. Suriye’ye bakarsak, Suudiler ve Birleşik Arap Emirlikleri de bizim Esat’la ilgili siyasetimizi desteklemiyor,” şeklinde konuşuyor.

Korb Hagel’dan sonra gelecek bakanın bu nedenle bu değişken dış siyaset döneminde IŞİD’le mücadele konusunda zor bir denge politikası izlemek zorunda kalacağını düşünüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG