Erişilebilirlik

Pentagon: ‘Zevahiri’yi de bin Ladin Gibi Öldüreceğiz’


Pentagon: ‘Zevahiri’yi de bin Ladin Gibi Öldüreceğiz’
Pentagon: ‘Zevahiri’yi de bin Ladin Gibi Öldüreceğiz’

El Kaide, geçen ay öldürülen Usame bin Ladin’in yerine, yardımcısı Ayman el Zevahiri’yi seçtiğini duyurdu.

Duyurusunu İslamcı bir web sitesi üzerinden yapan örgüt, Amerika ve İsrail’i hedef alan cihat eylemlerine devam etme sözü verdi. El Kaide, “tüm işgalci ordular İslam topraklarını terk edinceye kadar” mücadelesini sürdüreceğini de bildirdi.

Bu hafta 60 yaşına basması beklenen eski cerrah el Zevahiri, Usame bin Ladin’in uzun süredir yardımcılığını yapmıştı. Terör uzmanları Zevahiri’nin el Kaide’nin stratejisini belirleyen ve operasyonlarını yöneten beyni olduğuna işaret ediyor. Bin Ladin’in geçen ay Pakistan’da bir Amerikan komando operasyonunda öldürülmesinin ardından Zevahiri’nin el Kaide’nin yeni lideri seçilmesi, uzmanlar açısından bir sürpriz olmadı.

Amerika Savunma Bakanlığı’nın üst düzey yetkilileri, Zevahiri’yi de bin Ladin gibi yakalayıp öldüreceklerini bildirdi. Ayman el Zevahiri’nin Pakistan-Afganistan sınırındaki dağlık bölgede gizlendiğine inanılıyor.

Amerika Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, hem Zevahiri, hem de el Kaide’nin ülkesi için hala tehdit olduğunu söyledi. Savunma Bakanı Robert Gates de, Zevahiri’nin ne bin Ladin’in operasyon deneyimine, ne de kendisine özgü karizmasına sahip olduğunu kaydetti.

XS
SM
MD
LG