Erişilebilirlik

Pentagon: ‘Türkiye’nin Kaygılarını Anlıyoruz’


Pentagon: ‘Türkiye’nin Kaygılarını Anlıyoruz’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Türkiye’nin Suriyeli Kürt güçler konusundaki kaygılarını anladıklarını söyleyen ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Jeff Davis, Menbiç’in (Münbiç) Arap güçlerin idaresi ve çoğunluğundaki kuvvetlerce alınacağı ve orada yaşayan Araplar’ın idaresine teslim edileceği güvencesi verdi.

Menbiç’i, IŞİD’in dış dünyayla tek bağlantısı olmasından dolayı “Türkiye sınırındaki kritik bölge” diye tanımlayan Albay Davis, yabancı savaşçıların bu bölge üzerinden Suriye’ye sorunsuz girdiğini ve Rakka’da merkezlenen cihatçı örgütün terör ideolojisini yine bu bölge üzerinden dış dünyaya ihraç ettiğini söyledi. “Teröristler Avrupa’da saldırı düzenlemek istedikleri ülkelere gitmek için bu yolu kullanıyor” diye konuşan Davis, IŞİD’i zayıflatıp yenilgiye uğratma stratejisinin kritik aşamalarından birinin örgütün dış dünyayla bağlantısının kesilmesi olduğunu kaydetti.

‘Tarihi statükoyu değiştirmeye ihtiyacımız yok’

“Menbiç, tarihi olarak Arapların kontrolu altındaki bir bölge” diyen Albay Davis, “Bizim de bu tarihi statükoyu değiştirmeye ihtiyacımız yok. Menbiç'i almaya giden kuvvetler Arapların idaresinde ve çoğunluğunu Araplar oluşturuyor” dedi. Davis, Kürtler’in de bu güçlere destek verdiğini söylemekle birlikte bu bölgede kalmaya niyetleri olmadığını, işleri bitince kendi bölgelerine dönecekleri söyledi. Pentagon sözcüsü bununla birlikte Arap ve Kürt güçlerin Menbiç’i alma hedefini gerçekleştirmek için birlikte çalışmaya ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

‘Türkiye koalisyonun parçası’

“Türkiye koalisyonun bir parçası, Türkler aynı diğer uluslar gibi bizlerle çalışıyor, Irak ve Suriye’deki kara ve hava operasyonlarının eşgüdümlerini yürütüyor” diyen Pentagon sözcüsü Albay Jeff Davis sözlerine “Bu konunun Türkleri çok endişelendirdiğini biliyoruz. Onlarla temas halindeyiz. Karadaki güçlere verdiğimiz destekle ilgili ne yaptığımızı biliyorlar” şeklinde devam etti.

Amerika’nın Sesi’nin yan kuruluşlarından, Arapça yayın yapan El Hurra televizyonunun sorularını yanıtlayan Davis, Suriye Demokratik Güçleri Menbiç’i aldıktan sonra Kürtler’in kendi bölgelerine çekilme planının işleyeceğini, bu konuda iki ülke arasında ilerleme sağlandığının altını çizerken “Menbiç, IŞİD’den arındırılmış şekilde Arap kontroluna devredilecek” diye konuştu.

“Türkiye’nin kaygılarının farkındayız. Bu operasyon sırasında bu kaygıları dikkate alma konusunda çok çalıştık” diyen Pentagon sözcüsü Jeff Davis, Türkiye’nin de Menbiç’in IŞİD denetiminden kurtarılmasını istediğini, belirtti. Menbiç operasyonundan çıkacak olumlu sonucun “sürdürülebilir olması” için çalıştıklarına dikkati çeken Alb. Davis, “Menbiç Arapların önderliğindeki bir güç tarafından ele geçirilecek ve orada yaşayan Araplar'ın kontroluna verilecek. Bu şekilde IŞİD'in kontrolundaki Rakka'ya kuzeyden militan ve lojistik desteği kesilecek. Aynı zamanda Rakka'ya operasyon için yeni bir güzergah kazanmış olacağız” diye konuştu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG