Erişilebilirlik

Pentagon: ‘Suriye’nin Eylemi Bizce Kasıtlıydı’


Pentagon Sözcüsü George Little
Pentagon Sözcüsü George Little
Bir Türk jetinin Suriye tarafından düşürülmesine Amerika’dan bir tepki daha geldi. Amerika Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü George Little, ''Jetin düşürülmesi küstahça ve çok rahatsız edici'' dedi.

Little, günlük basın toplantısı sırasında kendisine yöneltilen bir soru üzerine Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Pazar günü yaptığı açıklamayı hatırlatarak Suriye’nin Türk jetini düşürmesini ''Küstahça'' bulduklarını vurguladı.

Sözcü Little, Savunma Bakanı Leon Panetta'nın da Dışişleri Bakanı Clinton'ın kaygılarını paylaştığını söyledi.

Pentagon sözcüsüne olayla ilgili Türk yetkililerle yapılan görüşmeler de soruldu. Sözcü Little, Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey'in Türk mevkidaşını aradığını ve kayıp pilotlardan duyduğu kaygıyı dile getirdiğini söyledi.

Sözcü George Little’a, yaşanan bu olayın Amerika’nın Türkiye'ye insansız hava aracı satışını engelleyip engellemeyeceğine dair bir soru da yöneltildi. Sözcü, ''Müttefikimiz Türkiye ile güçlü askeri ilişkimiz devam ediyor. Türkiye'nin kendi savunması için ihtiyaç duyabileceği teçhizat hakkında görüşmelerimiz devam edecek” dedi.

Bir diğer Pentagon sözcüsü John Kirby de kendisine yöneltilen soru üzerine, ''Suriye'nin eylemi bizce kasıtlı bir eylemdi'' dedi.

Bu arada, Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney de Amerika'nın Türkiye'ye destek verdiğini, yarın NATO Kuzey Atlantik Konseyi'nde Türkiye'nin sunumunu beklediklerini söyledi.

Clinton’dan Sert Kınama

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Pazar günü yaptığı yazılı açıklamada Türk F-4 savaş uçağının Suriye tarafından düşürülmesini sert bir şekilde kınadı. Clinton, "Amerika bu küstahça ve kabul edilemez hareketi en güçlü şekilde kınıyor," dedi.


Açıklamasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'yla konuştuğunu belirten Clinton, olayın ayrıntıları hakkında bilgi aldığını söyledi ve Türk uçağının düşürülmesinin "Suriye yetkililerinin uluslararası normları, insan hayatını, barış ve güvenliği hiçe saydığının bir başka yansımasıdır" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: "Amerika, bu olayın ardından Türk hükümetine verdiği desteği ve Türk halkıyla olan dayanışmasını yineliyor. Olayı soruşturup, vereceği yanıtı kararlaştırırken Türk yetkililerle yakın teması sürdüreceğiz. Esad rejiminin sorumlu tutulması için Türkiye ve diğer ortaklarla çalışacağız." Açıklamada yakın temasın BM Güvenlik Konseyi'nde de süreceği vurgulandı.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Türkiye'nin Suriye konusunda uluslararası toplumun liderlerinden biri olduğunu belirtti. Clinton, "Suriye'de demokratik geçişin desteklenmesi konusunda Türkiye'yle yakın işbirliğinin süreceğini" vurguladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG