Erişilebilirlik

Beyaz Saray Suriye'de Uçuşa Yasak Bölgeye Karşı


Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes, Suriye'de bir uçuşa yasak bölge oluşturulması tartışmalarına ilişkin olarak, "ABD askeri kaynaklarının Suriye'de bir uçuşa yasak bölge için tahsis edilmesinin en iyi yol olduğuna kanaat getirmedik" dedi.

Rhodes, bu kaynakları IŞİD ve El Nusra'ya karşı kullanmayı tercih ettiklerini söyledi.

Başkan Barack Obama'nın Laos'u ziyareti sırasında burada gazetecilere brifing veren Rhodes, bir gazetecinin, "Cerablus'taki ilerlemelerden sonra Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan'dan Suriye'de bir uçuşa yasak bölge çağrıları geldi. Bu konudaki düşünceniz geçmiştekiyle aynı mı?" şeklindeki sorusunu yanıtladı.

Rhodes, "ABD askeri kaynaklarını IŞİD'e karşı ve El Kaide ile bağlantılı olduklarını ve dışa dönük planlamalar yaptıklarını gördüğümüz ölçüde El Nusra'ya karşı kullanmak istiyoruz" diye konuştu.

Suriye'de bir uçuşa yasak bölgenin sahadaki temel sorunlara çözüm getireceğini düşünmediklerini ifade eden Rhodes, "Çünkü sahada çatışmalar devam ediyor. Bir uçuşa yasak bölge ister istemez sadece tek bir spesifik bölgeyi kapsayabilir ama ülkenin genelinde sorunlar ve şiddet olayları var" dedi.

Rhodes, sözlerine şöyle devam etti:

"Bununla birlikte, Türkiye sınırı boyunca uzanan bölgeyi koruyabilirsek, daha fazla güvenlikli bir alana sahip olmuş ve Suriye'nin içine ve dışına yabancı savaşçıların geçişini önlemiş olursunuz. Bu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la da paylaştığımız bir hedef. ABD askeri kaynaklarının Suriye'de bir uçuşa yasak bölge için tahsis edilmesinin en iyi yol olduğuna kanaat getirmedik."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin'deki G20 zirvesi sırasında yaptığı açıklamada, Suriye'nin Türkiye sınırının IŞİD'den temizlendiğine işaret ederek, şimdi burasının süratle uçuşa yasak bölge haline getirilmesi için çalıştıklarını söylemişti. Erdoğan, "Sayın Obama'ya da teklifim budur, Sayın Putin'e de teklifim budur, bu şekilde koalisyon güçleri ile bu sağlanabilir. Bu adımı atmanın da gayreti içerisindeyiz" diye konuşmuştu.

Suriye'nin Türkiye ile olan sınırının IŞİD'den temizlenmesi konusunda sağlanan ilerlemeden de büyük memnuniyet duyduklarını kaydeden Rhodes, "Bu uzun zamandır Türkiye ile olan görüşmelerimizde üzerinde odaklandığımız bir konu" ifadesini kullandı.

Rhodes, ABD olarak sahadaki Suriye Demokratik Güçleri'ne destek amaçlı operasyonlarının, IŞİD militanlarının Türkiye'ye geçişlerinde kilit bir nokta olan Menbiç'in temizlenmesine yardımcı olduğunu belirtti. Rhodes, Türkiye'nin Cerablus'taki ve sonrasında sınırdaki temizleme operasyonlarının da, kilit bir öncelik olan sınırın kapatılması hedefinde önemli çapta ilerleme sunduğunu söyledi.

Pentagon: "Sınırın temizlenmesi çok önemli stratejik gelişme"

Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jeff Davis, Türkiye-Suriye sınırının IŞİD’den temizlenmesini IŞİD’e karşı mücadelede “çok önemli bir stratejik gelişme” olarak niteledi.

Pentagon’da basın brifingi düzenleyen Davis, şu an itibariyle sınır hattında IŞİD’in kontrolü altında herhangi bir bölgenin kalmadığını belirtti.

Davis, sınırın temizlenmesinin yabancı savaşçıların Suriye’ye ve daha sonra da Irak’a geçişlerinin durdurulması ve IŞİD’in sınırı dışarıya terör ihraç etmek için kullanmasına son verilmesi açısından kritik önem taşıdığını kaydetti.

Pentagon Sözcüsü Davis, “Yabancı savaşçıların girişi ya da teröristlerin çıkışı olsun, bunun (sınırın temizlenmesinin) çok önemli etkisi olacak ve bu, IŞİD’in zayıflatılıp yenilgiye uğratılması çabasında çok önemli bir stratejik gelişme” diye konuştu.

Suriye Demokratik Güçleri’nin de Fırat’ın doğusuna geçtiğini belirten Davis, bu güçlerin güneyde Rakka’ya doğru ilerlemek üzere pozisyon almakta olduğunu bildirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG