Erişilebilirlik

Pentagon: ‘SDG Fırat’ın Doğusuna Çekilme Sözünü Tuttu’


ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve bünyesindeki YPG’nin Fırat’ın doğusuna geri çekilme sözünü tuttuğunu açıkladı.

Cook, Pentagon’da düzenlediği günlük basın brifinginde bir gazetecinin, “YPG’nin Menbiç operasyonunun ardından Fırat’ın doğusuna geri çekileceğini ve hatta çekilmenin başladığını söylemiştiniz. Ancak Türkiye, YPG’nin askeri unsurlarından hiçbirinin Menbiç’ten Fırat’ın doğusuna hareket etmediğini savunuyor. Yorumunuz nedir?” şeklindeki sorusunu yanıtladı.

“Sahada gördüğümüz kadarıyla SDG, Fırat’ın doğusuna geri dönecekleri yolundaki taahhütlerini yerine getirdi” diyen Cook, Menbiç’te hala küçük çaplı direnişlerin sürdüğünü, temizleme operasyonlarının devam ettiğini, halledilmesi gereken el yapımı patlayıcıların bulunduğunu söyledi.

Menbiç’te bölgenin yerlisi olan güçlerle bu operasyonların bazılarını yürüten SDG üyeleri de olduğunu kaydeden Cook, ancak asıl SDG güçlerinin Fırat’ın doğusuna geri gittiğini ve bu konudaki sözlerini tuttuklarını düşündüklerini kaydetti. Cook, “YPG de bu güçlere dahil mi?” sorusunu, “Anladığıma göre öyle” diye yanıtladı.

'Mühimmatın nereye gittiğini dikkatle takip ediyoruz'

Cook, “En baştan beri Suriye Arap Koalisyonu’na mühimmat sağladığınızı belirtiyorsunuz. Bu mühimmatın bazılarının bir şekilde YPD/YPG, hatta PKK’nın eline geçmediğinden ne kadar eminsiniz?” şeklindeki soru üzerine de, “Bunun olduğuna dair bir işaret yok. Bu gruplara mühimmat sağlamaya devam ettik. Mühimmatın nereye gittiğini dikkatle takip ediyoruz. Eğer insanlar bizimle vardıkları mutabakatlara uymazsa o zaman bizim malzememizi alamazlar. Bunu en başından beri açıkça dile getirdik” diye konuştu.

Türk güçleri ile YPG unsurları arasındaki çatışmalarda son duruma yönelik bir soru üzerine Cook, son 24 saatte Suriye’nin kuzeyindeki sükunetin devam ettiğini gözlediklerini belirtti.

'Çabalarımızı arttırdık'

Cook, şöyle devam etti:

“Koalisyon ortağımız ve müttefikimiz Türkiye ile duruma ilişkin endişeleri hakkında çok yakın çalışmaya devam ediyoruz. Odak noktasının ortak düşman IŞİD üzerinde olmaya devam etmesi gerektiği noktasında Suriye’deki ortaklarımızla da birlikte çalışmayı sürdürüyoruz. Durumun hassasiyeti ve herkesin IŞİD üzerindeki baskıyı sürdürmesinin önemini göz önüne alarak, ortaklarımızın ve koalisyon ortaklarımızın endişelerini gidermeye yönelik çabalarımızı öncesine göre arttırdık” diye konuştu.

'Türkiye sağlam bir müttefik'

Türkiye ile ABD arasındaki askeri ilişkilerin şu anda ne durumda olduğuna dair bir soruyu da yanıtlayan Cook, Türkiye’nin “sağlam” bir NATO müttefiki ve koalisyon üyesi olduğunu, yıllardır işbirliği içinde olduklarını söyledi.

Türkiye ile ABD arasında askeri alanda iyi bir geçmişin bulunduğuna işaret eden Cook, “Bu bağların geçmişte olduğu şekilde güçlü biçimde devam etmesi için çalışıyoruz. Bazı hassasiyetlerle ilgili zorluklar var, bunu anlıyoruz. Bu endişeleri gidermek için Türkiye ile birlikte çalışıyoruz. (Türkiye) NATO’nun ve koalisyonun önemli bir üyesi. Destek ve katkıları kritik derecede önemli” dedi.

ABD'nin hava desteği yardımı göndermediği iddiası

Cook, bir gazetecinin, IŞİD’in saldırısına uğrayan Türk ve Özgür Suriye Ordusu güçlerinin hava desteği talebinde bulunduğu ancak koalisyonun bu desteği sağlamadığı yönündeki haberleri sorması üzerine, bu konuda bilgisi bulunmadığını belirtti.

Aynı soru Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest’in brifinginde de soruldu. Earnest de bu haberleri görmediğini kaydederek, “Doğru olduğunu bildiğim şey şu; ABD güçleri, Türkiye’nin hafta sonunda IŞİD’i Cerablus’tan atmada bazı başarılar sağladı, Suriye sınırındaki operasyonlarını desteklemede etkili oldu” dedi.

Türkiye’nin sahada IŞİD’e karşı askeri çabalarını desteklemeye yönelik çok sayıda ABD operasyonunun hayata geçirildiğini kaydeden Earnest,”Türkler’i bir süredir sınırları boyunca IŞİD’i hedef alan adımlar atmaya teşvik ediyorduk. Nihayet bu adımların daha fazlasını attıklarında onlara yardım için askeri destek sağladık” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de, günlük basın brifinginde bölgedeki durumla ilgili bir soru üzerine, “İki taraf arasında hala sükunet görüyoruz ve bunu olumlu karşılıyoruz. Bu durumun devam etmesini istiyoruz. İki tarafla da iletişim halindeyiz ve çok kalabalık bir savaş alanında çatışmaları önlemek için iletişim kanallarının tesis edilmesi için uğraşıyoruz” dedi. Kirby de, koalisyonun her bir üyesinin çabalarını IŞİD’e odaklaması gerektiğini yineledi.

Türkiye’de tutuklanan ABD vatandaşı

Öte yandan, Kirby bir soru üzerine, Lindsey Snell adlı bir ABD vatandaşının 7 Ağustos 2016’da Türkiye’de tutuklandığını teyit edebileceğini söyledi.

Snell’in şu anda Hatay’da bir cezaevinde tutulduğunu belirten Kirby, Adana’daki Amerikan Konsolosluğu yetkililerinin Snell’i en son 26 Ağustos’ta ziyaret ettiğini ve mümkün olan konsolosluk yardımlarını sunduklarını kaydetti.

Kirby, hem büyükelçilik hem de dışişleri bakanlığının bu konuyu yakından takip ettiğini ifade ederek, bakanlık yetkililerinin Türk hükümeti yetkilileriyle temas halinde olduğunu aktardı.

Kirby, “gözaltına alınmasının Snell’in gazetecilik mesleğiyle bağlantısı olup olmadığı” sorusu üzerine, Snell’in Türkiye’ye Suriye’den geldiğinin anlaşıldığını söyleyerek, “Anladığımıza göre, askeri bir bölgeyi ihlal etmekle suçlanıyor. Ancak neden Suriye’ye gittiği hususunda birşey söyleyemem” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG