Erişilebilirlik

Pentagon 'Predator' Yorumu Yapmaktan Kaçındı


Şırnak Uludere baskınında ölenlerin cenazeleri
Şırnak Uludere baskınında ölenlerin cenazeleri

Pentagon, Uludere baskını için Amerikan pilotsuz uçaklarından istihbarat sağlandığı yolundaki haberler konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

Amerika Savunma Bakanlığı sözcüsü George Little, “İstihbarat paylaşımı konusunda yorum yapmayacağım,” diye konuştu. Konuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Little, Türkiye ve Amerika’nın uzun süredir devam eden askeri ilişkilere sahip olduğunu söyledi, PKK’yla mücadelede işbirliğinin devam edeceğini vurguladı.

Wall Street Journal gazetesi Pentagon kaynaklarına dayandırdığı haberinde Uludere baskınına yol açan istihbaratı Amerikan Predator uçağının sağladığını yazmıştı. Gazeteye konuşan Amerikalı yetkililer, operasyonun kendi kararları olmadığını, kararı Türklerin verdiğini söyledi.

28 Aralık’ta Şırnak Uludere’de Irak sınırında tespit edilen bir kaçakçı grubunun PKK üyesi sanılarak bombalanması sonucu 34 kişi hayatını kaybetmişti.

Pentagon sözcüsü George Little 'İstihbarat paylaşımı konularında konuşamam' dedi
Pentagon sözcüsü George Little 'İstihbarat paylaşımı konularında konuşamam' dedi

Wall Street Journal haberinin Türkiye’de yarattığı iç siyasi tartışmaların ardından bir açıklama yayınlayan Genelkurmay, gazetenin iddiasını yalanladı ve istihbaratın kendilerine ait olduğunu belirtti. Genelkurmay açıklamasında, “Olayda grubun ilk görüntü tespiti Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait İnsansız Hava Aracı tarafından yapılmıştır,” denildi.

Wall Street Journal gazetesindeki haberin bir “sızdırma” olup olmadığı sorulan Pentagon Sözcüsü George Little, “Bu haberin nereden kaynaklandığını bilemem ve istihbarat konusunda konuşmayacağım. Ama ne yazık ki sızdırmalar hep olur,” diye konuştu. Little, bir gazete haberinin iki ülke ilişkilerini etkilemeyeceğini de savundu.

XS
SM
MD
LG