Erişilebilirlik

Pentagon: İŞİD’in Gelir Kaynakları Kuruyor


Savunma Bakanı Ash Carter, Suriye sınırında yabancı militanların IŞİD kontrolundaki bölgelere giriş-çıkış yaptığı noktaların kapatılmasının Amerika liderliğindeki koalisyon güçlerinin önceliklerinden biri olduğunu söyledi.

Bilgi paylaşımının saldırıları önlemeye yardımcı olduğunu ve yabancı militanların hareketlerini kısıtladığını belirten Bakan Carter, ”Savunma Bakanlığı, savaş alanında topladığı verileri diğer bakanlıklarla da paylaşıyor” dedi.

Yol kenarına yerleştirilen bombalardan alınan parmak izleri ve ele geçirilen teröristlerden toplanan kişisel bilgiler, tüm bakanlıkların ve Amerika’nın müttefiklerinin erişimine açık olan biyometrik gözlem listesine ekleniyor.

Bakan Ash Carter, IŞİD’le mücadele koalisyonu üyeleriyle Almanya’da bu ay başında yaptığı görüşmede, Suriye’nin Manbij bölgesinin IŞİD militanlarından temizlenmesi için yürütülen çabaları ele almıştı. Halep yakınlarındaki Manbij bölgesinin Irak ve Suriye sınırları dışında saldırılar düzenleme planı yapan teröristler için kritik bir transit geçiş noktası olduğunu belirten Bakan Carter, ”Yabancı militanların Avrupa ve ötesine geçişini tamamen engellemek için bu son giriş noktasını da birlikte kapatmalıyız” şeklinde konuştu.

Amerikalı bir askeri yetkili, IŞİD’in petrol gelirinin yüzde 50 oranında düştüğünü, örgüte katılan yabancı militan sayısının da yüzde 75’e varan oranda azaldığını söyledi.

Irak ve Suriye’de yürütülen IŞİD operasyonunun sözcüsü Albay Steve Warren, Bağdat’dan telekonferans aracılığıyla katıldığı toplantıda, IŞİD’in petrol tanker ve kuyularını hedef alan Amerikan hava saldırılarının hem petrol fiyatlarının düşmesine yol açtığını, hem de IŞİD’in gelir kaynaklarını daralttığını kaydetti.

Warren, ”Yabancı militan akışındaki azalmayı birkaç etkene bağlıyoruz. Bunlar karada elde ettiğimiz askeri kazanımlar, hükümetin sınır güvenliğini güçlendirmek için attığı somut adımlar ve IŞİD’in bünyesine daha fazla militan katmasını engellemek için yürütülen çabalar” dedi.

Albay Warren, IŞİD militanlarının Irak’ta toprak kaybetmeye devam etmesine rağmen Suriye’nin kuzeybatısında, Türkiye sınırında iki küçük kasabayı ele geçirdiklerini bildirdi. Warren, Marea bölgesindeki Suriyeli isyancı gruplar ve IŞİD militanları arasında adeta bir ‘itiş-kakış’ yaşandığını belirtti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG