Erişilebilirlik

Pentagon: 'IŞİD'e Karşı Önemli İlerleme Var'


Pentagon: 'IŞİD'e Karşı Önemli İlerleme Var'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Amerikalı askeri yetkililer, son operasyonlarda IŞİD militanlarının ellerindeki toprakların dörtte birinden fazlasını kaybettiğini bildiriyor. Pentagon Sözcüsü, hala sorunlu bölgeler olmasına rağmen Tikrit'in kurtarılmak üzere olduğunu açıkladı

Son harita, Irak kuvvetlerinin kuzeyde, Tikrit yakınlarında, Sincar Dağı ve Musul Barajı çevresinde kilit bölgeleri ele geçirdiğini gösteriyor.

Amerika’nın Sesi’nin Arapça yayın yapan Alhurra televizyonuna açıklama yapan Pentagon Sözcüsü Steve Warren, “Tikrit’i IŞİD’in elinden kurtarma yönünde son derece başarılı bir operasyonu tamamlıyoruz. Operasyonun büyük bölümü başarılı geçti. Tikrit’te hala sorunlu bölgeler var. Bunun nedeni, IŞİD’in çekilirken bubi tuzakları, mayınlar bırakması. Tikrit’in kuzeyinde az sayıda savaşçı ya da keskin nişancı kaldığını tahmin ediyoruz.” şeklinde konuşuyor.

Albay Warren’a göre IŞİD’i Suriye’de geri püskürtme çabalarıysa, beklendiği kadar iyi sonuç vermiyor:

Warren, “IŞİD Suriye’de, özellikle Şam’da, biraz ülkenin güneyinde ve biraz da Halep’te bir miktar toprak ele geçirdi. Ama örgüt Suriye’de de toprak kaybına uğradı, özellikle Kobani çevresinde. Irak’taki kazanımın nedeni, koalisyonun düzenlediği hava saldırılarının, karada Irak ordusu tarafından desteklenmesi.” diye konuşuyor.

Pentagon Sözcüsü, koalisyonun stratejisinin IŞİD’e yalnızca Irak’ta değil, Suriye’de de yaşam alanı bırakmamak olduğunu söylüyor.

Uzmanlar bu savaştaki gerçek sınavın, IŞİD’i Irak’ın Musul ve Anbar gibi, Sünni Araplar’ın yaşadığı bölgelerden çıkarmak olduğuna dikkati çekiyor:

Brian Katulis, “Bu sınavın ne zaman gerçekleşeceğini bilemeyiz. Irak hükümeti bu sınavı vermek istese de Şii milislerle bunu yapamaz. Sünni bölgelerine gidip orada yaşayanların haklarını çiğneyerek bunu yapamazlar.” şeklinde konuşuyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Tikrit’in IŞİD’den kurtarılmasına sevinse de, Irak ordusuyla birlikte kente giren milislerin işlediği insan hakları ihlalleri ve yağma haberlerinden rahatsız olduğunu açıkladı.

IŞİD’den kurtarılan bölgelerde etnik şiddet yaşanmasını önlemenin bir yolu, bölgedeki etnik ya da dini azınlıklardan oluşan yerel ordu birimleri oluşturulması.

Michael O'Hanlon, Irak ordusunda böyle bir uygulamanın olmadığını, mevcut uygulamanın, tüm etnik ve dini unsurların bir ulusal ordu bünyesinde görev yapması ve bu ulusal ordunun Irak'ta rastgele görevlendirilmesi yönünde olduğunu belirtti.

IŞİD, Irak’ın kuzeyinde önemli bir bölgeyi hala işgal altında tutuyor. Bu bölgede, örgüte mali kaynak sağlayan bazı petrol rafinerileri de bulunuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG