Erişilebilirlik

Pentagon'dan Astana Anlaşması Yorumu


Pentagon'dan Astana Anlaşması Yorumu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:11 0:00

Suriye’de çatışmasızlık bölgelerin oluşturulması kararıyla Türkiye, Rusya ve İran tarafından imzalanan Astana anlaşması yürürlüğe girse de, Londra Merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, ateşkesin ilan edildiği bölgelerde çatışmaların yer yer devam ettiğini belirtiyor. Üç ülkenin ateşkesin izlenmesi, ateşkese tam riayetin temin edilmesi ve IŞİD ile El Nusra’yla ortak mücadele etmek amacıyla vardığı bu anlaşma Amerika tarafından nasıl yorumlandı? ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Adrian Galloway Amerika’nın Sesi için anlattı.

Pentagon sözcülerinden Binbaşı Adrian Rankine-Galloway, Amerika’nın bu anlaşamaya imza atan ülkelerden olmadığını ancak IŞİD ve diğer terör örgütlerini ortadan kaldırmaya yönelik atılacak her türlü uluslararası kararları destekleyeceklerini belirtti: “Amerika bu anlaşmanın tarafları arasında değil. Size söyleyebileceğim, IŞİD ve benzeri terör gruplarının Suriye’de yaydığı vahşeti durduracak ve oraya insani yardımların ulaşmasını sağlayacak her türlü adıma destek vereceğimizdir. Nihai amacımız devam eden bu sorun karşısında siyasi bir çözüm bulmak. IŞİD’in sığınacağı herhangi bir yerin kalmayacağını söyleyebilirim. IŞİD terör örgütünü yok etmek ve sözde hilafet ilan ettikleri toprakları da geri almak için müttefiklerimizle çalışmalarımız tartışmasız sürüyor.”

Galloway, anlaşma kararının Amerika’nın Suriye ve Irak’ta yürüttüğü operasyonları etkilemeyeceğinin altını çizdi: “Amerika’nın dahil olmadığı bir anlaşma üzerinde spekülasyon yapmak istemiyorum ancak, karada ittifak yaptığımız ortaklarla birlikte bölgede yürüttüğümüz operasyonlarımız ve hava saldırılarımız IŞİD’i başta Irak veya Suriye’de olmak üzere yok etme amacıyla devam edecek.”

Pentagon sözcüsü Galloway, Astana Anlaşması’nın IŞİD’e karşı yürütülen operasyonları nasıl etkileyebileceği sorusuna da şu yanıtı verdi: “IŞİD’in hem Irak hem de Suriye’de toprak kaybına devam ettiğini görüyoruz. Irak güvenlik güçleri Musul’un batısını ellerine geçirerek önemli ilerleme kaydetti. Bununla beraber Suriye Demokrat Güçleri de Rakka’nın kuzeyinde geniş bir bölgeyi IŞİD’den geri alırken Tabka bölgesinde de ilerlemeye devam ediyor. Yani IŞİD’e karşı yürüttüğümüz operasyonlarımızı etkileyecek herhangi bir neden görmüyorum.”

Sözcü Galloway, IŞİD’in bu kadar direnebilmesini birkaç yıldır kontrolü altında tuttuğu topraklarda tuzaklar ve savunma noktaları kurmasına bağladı: “IŞİD, son birkaç senedir savunma noktalarını güçlendirecek zamana sahipti. El yapımı patlayıcılar sayesinde araçları havaya uçurarak, tüneller kazarak ve daha farklı birçok tuzak kurarak direnişlerini arttırabildiler. Ancak Suriye Demokrat Güçleri, koalisyon güçlerinin askeri danışmanları ve hava desteğimizle beraber IŞİD’i Tabka’dan defetme operasyonlarına devam ediyor ve bu hedeflerinde başarılı olacaklarından eminim. Ve bunu başarmaları da an meselesi.”

Bazı çevreler, Astana anlaşmasının Türkiye ile Rusya’nın giderek yakınlaştığına ve böylelikle Ankara’nın Batı’yla uzun yıllar sürdürdüğü müttefikliğinin zayıfladığına işaret olarak değerlendirse de, Galloway’a göre, uzun yıllar boyunca NATO üyesi olan Türkiye’nin Amerika ve Batı’yla sürdürdüğü işbirliği eskisi gibi devam edecek: “Bu iddiaları ben de duydum. Ancak bunun doğru olmadığını ve Amerika’nın uzun ve güvenilir müttefikinden gelmediğine inanıyoruz. Türkiye yaklaşık yarım asırdır NATO üyesi ve işbirliğimiz eskisi gibi devam da edecek. Ben bu iddiaların Türkiye’nin gerçek politikasını yansıttığını düşünmüyorum.”

Galloway ayrıca, Amerika’nın müttefiklerini sadece IŞİD’i yenmeye odaklanmaları konusuna uyardığını da hatırlattı: “Suriye Demokratik Güçleri, koalisyonun kendilerine tahsis ettiği özel harekat danışmanlarıyla beraber IŞİD’i yenmek için operasyonlarına devam ediyor. Onların ana hedefi bu. İster Suriye Demokratik Güçleri olsun isterse Türkiye, tüm müttefiklerimizden IŞİD’e odaklanmaya devam etmelerini istiyoruz.”

Her ülkenin IŞİD, El Kaide ve benzeri terör gruplarına karşı her türlü desteği vermesi gerektiğinin altını çizen Galloway, Amerika’nın bu yolda atılacak her türlü adıma destek vereceğini bildirdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG