Erişilebilirlik

Pentagon Büyük Kesintilere Hazırlanıyor


Pentagon Büyük Kesintilere Hazırlanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00
Amerika Savunma Bakanlığı, Kongre bütçe üzerinde anlaşmaya varamazsa 1 Mart’ta çok büyük kesintiler yapmak zorunda kalacak. Kesintiler, federal hükümetin tümünü etkileyecek.

Pentagon’daki kesintilerin ilk habercisi geldi bile. Bakanlık, Şubat başında, uçak gemisi Harry Truman’ı Basra Körfezi’ne göndermeyeceğini açıkladı.

Kesintiler bakanlık açısından kötü bir zamana rastlıyor. Bakan Leon Panetta görevi devretmeye hazırlanıyor. Bakan olmak için Kongre’den onay bekleyen Chuck Hagel, ciddi bir bütçe krizi devralacak.

Panetta, “Kesintiler yapılırsa, savunma programları ciddi bir darbe alacak, Amerika, askeri hazırlılık açısından çok zayıflayacak. Çalışmalarımızı nasıl sürdürebileceğimizi gözden geçiriyoruz ama bunun için iyi bir seçenek olmadığı da ortada,” şeklinde konuştu.

Eğitim çalışmaları, uçak ve gemilerin bakımı ertelenecek veya iptal edilecek. Savunma Bakanlığı önümüzdeki 7 ay içinde 46 milyar dolarlık kesinti yapmak zorunda. Savunma Bakanı Panetta, zararın etkisinin çok büyük olacağını söylüyor: “Bütün ülkede 800 bine yakın sivil bakanlık personeline 22 güne kadar ücretsiz izin vermek zorunda kalacağız. Maaşlarında yüzde 20 kesinti olacak. Bunun ekonomimize etkisi olmaması imkansız.”

Yeni kesintiler, bakanlığın 10 yılda 500 milyar dolarlık kesinti programına eklenecek. Kesinti planı henüz uygulamaya konmadı.

Yeni bakanın daha küçük bir askeri güç ve daha az fonla Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Kuzey Kore’de büyüyen tehditlerle mücadele etmesi gerekecek.

Anthony Cordesman, Washington’daki Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanı. Cordesman, “Temelde bu Kongre kesintilerden vazgeçinceye kadar ciddi bir imha operasyonu. Bundan sonra ne olacağı da belli değil. Bütçe mevcut haliyle devam mı edecek yoksa harcamalar eski düzeyine mi dönecek, kimse bilmiyor,” şeklinde konuşuyor.

Herşey, Kongre’yle Beyaz Saray arasında ne zaman bütçe anlaşmasına varılacağına bağlı. Buarada Washington’da savunma ve güvenlik uzmanları, kesintilerin ülke savunmasına vereceği zararın boyutundan ciddi kaygı duyuyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG