Erişilebilirlik

Pentagon Bütçe Kesintilerine Hazırlanıyor


Pentagon Bütçe Kesintilerine Hazırlanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00
Beyaz Saray ve Kongre bir uzlaşmaya varamazsa Amerikan hükümetinde en çok zarar görecek bakanlık, bütçe kesintilerinin yarısına hedef olması beklenen Savunma Bakanlığı olacak. Pentagon’da şu sıralarda önümüzdeki 10 yıl içinde yapılması planlanan 500 milyar dolarlık kesintinin hangi dallarda gerçekleşeceği tartışılıyor.

Pentagon’da kesintilerin çapı ve sonuçları büyük olacak. Genelkurmay Başkanı Orgenaral Martin Dempsey 10 yıl boyunca her yıl 10 milyar dolar kesileceği uyarısında bulunuyor: “Zararın ne kadar büyük olacağını bilemem ama otomatik kesintiler silahlı gücümüzü ve ülkenin mevcut askeri seçeneklerini azaltma riski taşıyor. Küresel olarak tartışmasız gücümüzü hissettirdiğimiz yerlerde daha az görünür olacağız. Rakiplerimize karşı üstünlüğümüz azalacak, bu da dengeleri bozarak çatışma riskini arttıracak.”

Görünürlük, Büyük Okyanus bölgesine daha çok kuvvet kaydırmayı öngören Amerikan stratejisinin temelini oluşturuyor. Ancak kesintiler donanmanın bölgede bulunan gemi sayısını azaltmasına yol açacak.

Araştırma, teknoloji, silah ve eğitim gibi başka alanlar da zarar görecek.
Otomatik kesintiler asker sayısını kapsamıyor. Komutanlara göre çok sayıda asker yine görevde kalacak ama bunlar yeterli eğitim ve teçhizattan yoksun olacak.

Kesintiler, Pentagon’un zaten yaptığı 487 milyar dolarlık kesintiye ek olarak gerçekleşecek.

Savunma Bakanı Leon Panetta otomatik kesintilerin Başkan Obama’nın yeni savunma stratejisini yıkacağı ve ulusal savunmayı zayıflatacağı uyarısında bulundu: “Açıkçası, bütçeyi yarım trilyon dolar azaltarak riskleri azaltmam mümkün değil.”

Bu görüşü, Obama’nın Kongredeki muhalifleri de kabul ediyor.

Cumhuriyetçi Kelly Ayotte Senatoda hem Bütçe hem de Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı. Ordunun zayıflamasının teröristleri ve haydut devletleri Amerikan çıkarlarına saldırmaya teşvik etmesinden kaygılanıyor: “Rakamların yoruma ihtiyacı yok. Ama verdiği mesaj, başkalarını yeni yıkıcı eylemlere girişmeye teşvik ediyor. Bu da Amerika’nın güvenliği için çok tehlikeli.”

Savunma Bakanlığı’nda yaklaşık 80 bin sivil görevlinin işi tehlikede. Pentagon yetkilileri, yine de işten çıkarmaları önlemeyi umuyor. Bütçe kesintisi için bakanlık çalışanlarına bir ay ücretsiz izin verilmesi öngörülüyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG