Erişilebilirlik

Pentagon Anıtı Fonu Bağış Bekliyor


Amerikan Savunma Bakanlığı binası Pentagon, 11 Eylül 2001’de terör saldırısına uğradı. American Havayolları’nın kaçırılan 77 sefer sayılı uçağı Pentagon’a çarpmış, olayda uçağın tüm yolcuları ve 125 Pentagon çalışanı yaşamlarını yitirmişti. Savunma Bakanlığı binası Pentagon’daki anıt, Amerika’yı ve dünyayı değiştiren 11 Eylül 2001 terör saldırılarında ölenler için inşa edildi.

O gün olay yerinden haberleri aktaran gazeteci Jamie McIntyre, Pentagon’un kendisi için kutsal bir mekan haline geldiğini söylüyor. McIntyre, ”Amerika’nın en çok tanınan binalarından, adeta bir kale görünümlü Pentagon’un bir kısmının parçalanıp enkaz haline geldiğini, uçaktaki yolcuların ve binada çalışanların öldüğünü görmek, dünyanın değiştiğinin farkına vardığımız anlardan biriydi” şeklinde konuşuyor.

Pentagon’da ölenler anısına bir anıt inşa edilmesi için oluşturulan 11 Eylül Pentagon Anıtı Fonu Başkanı James Laychak ise, 184 kişinin öldüğü saldırıdan hemen sonra Washington’da polis olan kayınbiraderinin FBI’daki tanıdıkları sayesinde olay yerine girdiğini anlatıyor. Laychak, ”Kayınbiraderim, kendimizi en kötü senaryoya hazırlamamızı söylemişti. Saldırıdan hemen sonra dışarı çıkanlar kurtulmuştu. Ancak ilk 4 ila 5 saatte çıkamayanların şansı yoktu” diyor. Laychak’ın erkek kardeşi de 11 Eylül 2001’de Pentagon’da ölenler arasında. Laychak bu nedenle Pentagon’da bir anıt inşa edilmesi için kolları sıvamış.

Pentagon’daki park şeklindeki anıtta hayatını kaybeden her bir kişi için bir bank yapılmış. Bankların üzerinde ölenlerin isimleri yazılı. Banklar, kişilerin doğum tarihlerine göre sıralanmış. Sıralamada ayrıca Pentagon’a çarpan uçağın uçuş yönü de göz önünde bulundurulmuş. Örneğin ölen yolcuların adlarının bulunduğu banklar Pentagon’u işaret ediyor.

11 Eylül Pentagon Anıtı Fonu, anıta ek olarak bir de ziyaretçi merkezi inşa etmek için bir bağış kampanyası yürütüyor. Amaç, 11 Eylül 2001’de yaşamını yitirenlerin öykülerini aktarmaya devam etmek.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG