Erişilebilirlik

PEGIDA Büyüyor mu?


PEGIDA Büyüyor mu?
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Sığınmacı akının gündemi belirlediği Almanya'da Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar Hareketi, PEGİDA'nın taraftarlarının sayısı hızla artıyor. Adını tam bir yıl önce, ilk kez 20 Ekim 2014’te Dresden’de 300 kişiyle düzenlediği gösteriyle duyuran bu göçmen ve İslam karşıtı hareketin yürüyüşleri neredeyse unutulmuştu. Ancak son haftalarda onbinlerce sığınmacının Almanya'ya gelmesi sonrasında ortaya çıkan mülteciler, toplumdaki önyargıları ve korkuları körükleyerek siyaset yapan PEGİDA ve benzeri sağ popülist oluşumların yararına oldu.

İslam dininin Almanya’da büyüdüğünü iddia eden, mülteci ve göçmen sayısının artmasından yakınan, Alman toplumunun kültürel yozlaşmaya doğru ilerlediğini öne süren hareketin lideri Lutz Bachmann, geçen haftaki PEGİDA mitingindeki konuşmasında, Başbakan Merkel’in sığınmacı politikasını ’Almanya ve Avrupa halklarına karşı başlatılmış bir savaş’ olarak tanımladı. Katılanların Merkel'i ‘Vatana ihanetle’ suçlayan pankartlar taşıdıkları dikkat çekerken, hareketin şiddete başvurmadığı ve bu nedenle de güvenlik birimleri tarafından gösterilerine karşı nasıl bir tavır takınılacağı konusunun tartışma yarattığı da biliniyor.

Başbakan Angela Merkel, oluşum hakkındaki görüşünü yeni yıl mesajında dile getirmiş, vatandaşları PEGİDA gösterilerinden uzak durmaya çağırarak, gösterilerin organizatörlerine ön yargı ve nefretin yön verdiğini savunmuştu.

PEGİDA göçmen oranının en düşük olduğu, hatta Müslümanların neredeyse istatistiklere bile giremeyecek kadar az olduğu Dresden kentinde başladı. Kiliselerin, siyasi partilerin ve sanatçıların “PEGİDA gösterilerine katılmayın” çağrılarına rağmen tüm ülkeye yayıldı. Gerçi diğer kentlerde Dresden’deki gibi kitlesel katılımlar yaşanmadı, ancak bir kamuoyu araştırması Almanların yüzde 29'unun İslam'ın Almanya'da yaşam üzerinde büyük etkisi olduğu görüşünde ve PEGİDA gösterilerini haklı bulduğunu ortaya koymuştu.

Uzmanlar sığınmacı tartışmalarına paralel, toplumun her kesiminden insanın PEGİDA gösterilerine destek verdiğini ve katılımın daha da büyüyeceğini öne sürüyorlar. Almanya siyasetinde artık rol sahibi olan PEGİDA’nın manifestosunda suç işlemiş göçmenlere karşı sert bir tutum, aşırı İslam örgütlerine karşı yasalarının sertleşmesi, Kanada'daki gibi kontrollü, puanlı bir göç politikası ve Hristiyan-Yahudi Batı kültürünün ve Alman kimliğinin korunması yönünde talepler yer alıyor.

Ülkenin adeta en büyük sivil hareketinin başında bulunan Lutz Bachmann’ın sicili ise oldukça kabarık. Adam yaralamak, gasp ve hırsızlıktan sabıkalı Bachmann, PEGİDA’nın kısa bir süre içinde partiye dönüşeceğini ve yerel, eyalet ve genel seçimlere katılacağını açıkladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG