Erişilebilirlik

Pegida Dağılmanın Eşiğinde


Son aylarda yaptığı gösterilerle Almanya’yı geren ve özellikle Müslüman göçmenleri endişelendiren yabancı ve İslam karşıtı 'Batının İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (Pegida)' oluşumu son günlerde yaşanan gelişmelerle dağılmanın eşiğine geldi

Pegida’nın sabıkalı lideri Lutz Bachmann’ın geçtiğimiz hafta istifasından sonra hareketin sözcülüğüne gelen ve grubun kamuoyunda en çok tanınan ismi Kathrin Oertel'in de bulunduğu dört yöneticisinin istifası sonrasında oluşumun parçalanması bekleniliyor. Pegida’nın Facebook sayfasında yapılan açıklamada, söz konusu kişilerin aldıkları yoğun tehditler, düşmanlıklar ve çalışma hayatlarında uğrakları dezavantajlar üzerine görevlerinden istifa ettikleri duyurulurken, basındaki yorumlarda ise hareketin parçalanmasına yöneticiler arasında çıkan ideolojik anlaşmazlıkların neden olduğu görüşü ağır basıyor. Buna göre Lutz Bachmann’ın liderliğindeki grup aşırı sağcılarla aynı saflarda yer almayı arzularken, Kathrin Oertel ve ekibi ise daha ılımlı bir çizgi izlemeyi hedefliyor. Pegida’dan istifa eden eski yöneticiler, 'Avrupa için Doğrudan Demokrasi Hareketi’ adlı yeni bir grup oluşturdu. Yeni hareketin Pegida’ya kıyasla mülteci politikalarından ziyade iç güvenlik politikalarına ve ülkeye göçün sınırlandırılması konularına yoğunlaşacağı açıklandı. Sözkonusu grubun ‘Almanya için Alternatif’ AfD adlı Euro ve göçmen karşıtı parti ile ortak hareket etme eğiliminde olduğu da belirtiliyor. Hareketin bir sözcüsü Pegida’nın da Dresden’de gösteri yapmayı planladığı 9 Şubat tarihinde aynı şehirde ve aynı saatlerde yeni oluşum için gösteri düzenleyeceklerini açıkladı.

Pegida, Dresden kentinde 20 Ekim'de 350 kişilik bir grupla gösterilere başladı, İslam ve göçmen karşıtı söylemleriyle desteğini artırarak ve Almanya’nın başka kentlerinde de yabancı düşmanı gruplara ilham kaynağı olarak her Pazartesi 'Biz Halkız' sloganıyla onbinlerce kişinin destek verdiği gösteriler yaptı. Pegida hareketinde yaşanan sorunlar hareketin kurucusu Lutz Bachmann’ın Hitler pozu verdiği fotoğraflarının ortaya çıkmasından sonra başgöstermişti. İki hafta önceki gösteriler ise Bachmann’a terör saldırısı düzenleneceği tehdidi üzerine iptal edilmişti. Amerikalı yetkililer ise bu hafta içinde, Pegida’nın gösterilerini gerekçe göstererek Almanya'ya gitmek isteyen ve bu ülkede ikamet eden vatandaşlarına seyahat uyarısında bulundu.

Öte yandan Pegida hareketi ile ülke çapında yükselen İslam ve yabancı karşıtı dalgaya paralel olarak, Dresden’deki gösterilerin başlamasından sonra ülkede yaşayan göçmenlere karşı saldırıların en az iki kat arttığı açıklandı. Alman televizyon kanalı ARD’nin yaptığı araştırmaya göre, Pegida eylemlerinin başladığı 20 Ekim'den önceki üç ayda Almanya’da sığınmacılara ve göçmenlere karşı toplam 33 saldırı kayıtlara geçerken, 20 Ekim 2014'ten bu yana bu sayı yaklaşık %130 artarak 76’ya çıktı. Almanya’da haftada ortalama beş ırkçı gösteri yapıldığına da dikkat çekildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG