Erişilebilirlik

Patriot Hazırlıkları Hızlandı


Esad rejiminin Suriyeli isyancılara Scud füzesiyle saldırdığı haberlerinin ardından, NATO’nun Türkiye’yi Suriye’den gelebilecek olası füze saldırılarından koruma hazırlıkları daha da aciliyet kazandı.

Amerikalı yetkililer, Suriye’de 21 aydan bu yana devam eden iç savaşta, rejimin isyancılara karşı ilk kez Sovyet yapımı Scud füzeleriyle saldırdığını doğruladı.
Ankara, bir süredir Suriyeli isyancılara kendi topraklarını açtı ve destek vermeye başladı. Bundan dolayı Türk hükümeti, köşeye sıkışan Suriye’nin Rus yapımı füze ve uçaklarıyla misilleme amacıyla kendi topraklarındaki hedeflere saldırabileceği kaygısını sıklıkla dile getiriyor.

Savunma ve istihbarat konularında yayın yapan IHS Jane’s yayın grubu uzmanlarından Ben Goodlad, Suriye’nin elinde 550 kadar Scud füzesi bulunduğunun tahmin edildiğini ve bu füzelerin azami 800 kilometre menzile sahip olduğunu söylüyor.

NATO müttefikleri, Suriye’den gelebilecek olası füze ve uçak saldırısı tehdidine karşı, geçen hafta Amerikan yapımı Patriot füzesavar sistemlerinin Türkiye’nin güneydoğu bölgesine yerleştirilmesini onaylamıştı. Genelde seyyar platformlara yerleştirilen Patriot füzesavar sistemi, uçak ve balistik füze gibi havadan gelebilecek tehditlere karşı kullanılıyor.

NATO üyelerinden Almanya ve Hollanda, Türkiye’ye ikişer Patriot bataryası göndereceklerini açıkladı. Alman Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisi Michael Georg Link, Ankara’daki büyükelçilik aracılığıyla yaptığı açıklamada Patriot füzelerinin “muhtemelen Kahramanmaraş yakınlarında konuşlandırılacağını” bildirdi. Link açıklamasında, Patriot bataryalarının sınırdan 100 kilometre öteye yerleştirilmesi yoluyla, bu füzelerin Suriye hava sahasına girmesinin önleneceğine dikkati çekiyor.

Amerika kaç batarya gönderecek?

Öte yandan Amerika’nın Türkiye’ye kaç Patriot bataryası göndereceği ve bunların nereye konuşlandırılacağı netlik kazanmadı. Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir Pentagon yetkilisi, Obama yönetiminin Türkiye’nin talebini değerlendirdiğini, kararını önümüzdeki günlerde açıklayabileceğini söyledi.

Brüksel’den konuşan bir NATO yetkilisi de, ittifak üyelerinin Patriot bataryalarını önümüzdeki haftalarda Türkiye’ye ulaştırmasının beklendiğini bildirdi. Yetkili, Patriot bataryalarının ulaştırma ve operasyon maliyetlerinin genel uygulama çerçevesinde katkıyı sağlayacak ülkeler, yani Almanya, Hollanda ve Amerika tarafından karşılanacağını belirtti. Hollanda hükümeti, iki bataryanın yıllık nakliye ve operasyon maliyetlerin 55 milyon dolar civarında olacağını tahmin ediyor.

Personel masraflarını Türkiye karşılayacak

NATO yetkilisi ayrıca, füze bataryalarının elektrik maliyetleri, bunun yanı sıra füze sistemiyle birlikte konuşlandırılacak yabancı askeri personelin barınma ve beslenme maliyetlerinin “ev sahibi ülke”, yani Türkiye tarafından karşılanacağını sözlerine ekledi.

Almanya’nın açıklamasının dışında Türk ve NATO yetkilileri bataryaların nereye yerleştirileceği konusunda temaslar yürütüyor. Geçen ay bir NATO heyeti Güneydoğu’daki yerleşim birimleri, sivil ve askeri tesislerde incelemelerde bulundu.

IHD Jane’s yayın grubundan Ben Goodlad, en az bir Patriot bataryasının Diyarbakır’a yerleştirileceğini düşünüyor. Diyarbakır da Kahramanmaraş gibi Suriye sınırına yüz kilometre mesafede bulunuyor.

Patriot sisteminin en gelişmiş versiyonları olan PAC-3 roketleri, yaklaşmakta olan bir balistik füzeyi en fazla 20 kilometre, uçağı ise 160 kilometrede vurabilecek menzile sahip. Goodlad bundan dolayı füzesavar sisteminin yerleşim birimlerinin yakınına kurulması gerektiğinin altını çiziyor. Goodlad, Diyarbakır ve Kahramanmaraş gibi kentlerin yakınına yerleştirilecek sistemlerin Türkiye’yi olası hava saldırılarına karşı hazır tutabileceğine dikkati çekiyor ve bunların nüfusun az olduğu sınır bölgelerine yerleştirilmesinin gereksiz olduğunu savunuyor.

Şam hükümetinin müttefiklerinden Rusya da, Patriot sistemlerinin sınırın yakınına kurulmasının hem Suriye’ye karşı kışkırtıcı bir eylem olacağını hem de durumu daha karmaşık hale getirebileceğini belirtiyor.

Goodlad, NATO’nun “savunmada olduğu ve Suriye’ye karşı saldırgan taraf olmadığı” görüntüsü vermek amacıyla Patriot bataryalarını sınıra yakın yere yerleştirmekten kaçınacağı görüşünde.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan NATO yetkilisi de, Suriye’den gelebilecek füze ve uçaklara müdahalenin “Türk topraklarının üzerinde” olacağını vurguluyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG