Erişilebilirlik

Ukrayna'da Paskalya Ateşkesi Sona Erdi


Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Slovyansk'taki belediye binası önünde nöbet tutuyor
Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Slovyansk'taki belediye binası önünde nöbet tutuyor

Ukrayna, ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılara yönelik 'terörle mücadele' operasyonlarını yeniden başlatıyor, Rusya ise karşılık vereceği tehdidinde bulunuyor

Ukrayna, ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplara karşı ilan ettiği Paskalya ateşkesini sona erdirdi ve terörle mücadele operasyonlarına yeniden başlayacağını açıkladı. Rusya ise karşılık vereceği tehdidinde bulunuyor.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vitaliy Yarema, kabine toplantısında yaptığı açıklamada gereken adımların atılacağını ve bunun sonuçlarının kısa süre içinde görüleceğini söyledi.
Ukrayna’nın Amerika’dan Rusya’nın saldırgan tavırları karşısında yalnız bırakılmayacağı taahhüdü aldığını söyleyen Yarema, Washington’dan daha fazla destek beklediklerini de sözlerine ekledi.

Moskova’da ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov devlet televizyonuna yaptığı açıklamada Ruslar’ın saldırıya uğraması ya da Rusya’nın çıkarlarının tehlikeye girmesi durumunda karşılık verecekleri uyarısında bulundu. Lavrov, Rusya’nın yanıtının, 2008 yılında Güney Osetya’daki duruma verilen yanıtla aynı olacağını söyledi.

Amerika Savunma Bakanlığı ise Rusya’ya mesaj vermek ve Amerika’nın müttefiklerinin içini rahatlatmak amacıyla Polonya ve Baltık bölgesine 600 asker göndereceğini açıkladı.
Kiev’e yaptığı iki günlük ziyareti tamamlayan Başkan Yardımcısı Joe Biden Moskova’nın Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçılara verdiği desteği çekme sözünü tutması gerektiğini tekrarladı.

Ukrayna ordusunun ayrılıkçıları işgal ettikleri hükümet binalarından çıkarma girişimleri geçen hafta başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Geçen hafta Cenevre’de imzalanan ve Ukrayna’daki gerginliği gidermeyi amaçlayan anlaşma ise Rusya yanlılarının geri adım atmayı reddetmesi nedeniyle hiçbir sonuç vermedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG