Erişilebilirlik

Paris’te Kanlı Cuma: 100’ün Üzerinde Ölü


Paris Cuma gecesi otomatik silah ve patlayıcılarla düzenlenen eş zamanlı terör saldırılarına sahne oldu. Amerikan CNN televizyonu Fransız kaynaklarına dayandırdığı haberinde saldırılarda en az 153 kişinin öldüğünü bildiriyor.

Aralıksız ateş ettiler

Silahlı saldırganların baskın yaptığı konser alanında çok sayıda kişi rehin alındı. Polisin konser salonuna düzenlediği baskında iki terrorist öldürüldü. Teröristlerin, polisin müdahalesi öncesinde salondaki 100’ün üzerinde kişiyi öldüdüğü ortaya çıktı. Baskının yapıldığı konser salonunda Amerikalı bir rock grubunun konseri vardı. Görgü tanıkları siyah giyimli ve Fransızca konuşan kişiler olarak tanımladığı teröristlerin kalaşnikof ve otomatik sillahlarla yaptığı baskın anında çok sayıda kişinin olay yerinden kaçmayı başardığını bildirdi.

Şu anda kadar kimsenin üstlenmediği saldırılardan kurtulanlar, konser alanındaki saldırganların konuşmadığını, sadece otomatik silahlarını doldurmak için ara verdiklerini, onun dışında aralıksız olarak insanlara ateş ettiğini aktardı.

Fransa sınırları kapattı, olağanüstü hal ilan edildi

Paris’in başka bölgelerinde gerçekleştirilen terör saldırılarında da çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

Amerika'nın Sesi'ne konuşan Fransız emniyet yetkilileri, Fransa ve Almanya arasındaki hazırlık futbol maçının oynandığı stadyum yakınlarındaki bir restorana ve şehir merkezindeki diğer restoran ve barlarına da silahlı saldırılar düzenlendi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ülkenin çeşitli bölgelerinde düzenlenen ve ilk belirlemelere göre onlarca kişinin ölümüne yol açan saldırılar sonrasında Fransa sınırlarının kapatıldığını açıkladı. Hollande ayrıca, Pazar günü Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılacak G-20 zirvesine de katılmayacağını açıkladı.

Obama kınadı

ABD Başkanı Barack Obama Paris saldırılarının ardından canlı yayında yaptığı açıklamada, "Saldırı tüm insanlığa karşı yapıldı" dedi. Obama ayrıca, Fransa'nın yanında olacaklarını, teröre karşı mücadelede dünya ülkeleri ve Fransa halkıyla birlikte savaşacaklarını da sözlerine ekledi.

Amerikan İlerleme Merkezi uzmanlarından Brian Katulis, Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte, saldırının bir mesaj vermek üzere, yapılabilecek en büyük etkiyi yaratmak üzere üzere koordine edilmiş izlenimi verdiğini kaydetti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG