Erişilebilirlik

Paris'te Cumhuriyet Gazetesi ve HDP Protestoları


Cumhuriyet Gazetesi yazar ve yöneticilerine ilişkin gözaltı ve tutuklamalar ile HDP Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın yanısıra HDP'li milletvekillerinin tutuklanmasına yurt dışındaki tepkiler sürüyor.

Fransa'daki CHP'li bir grup Paris'te Cumhuriyet gazetesinin kapatılmasını protesto ederken, Republique Meydanı'nda HDP'lilerin tutuklanmasına ilişkin Kürt derneklerinin çağrısı üzerine gerçekleşen protesto gösterilerine Fransız politikacılar da destek verdi.

CHP'nin Fransa örgütlenmesine mensup bir grup partili, Bastille Meydanı'nda bir araya gelerek ellerinde Cumhuriyet Gazetesi'nin "Yıkamazsınız" manşetiyle çıktığı baskısı ile gazeteye yönelik operasyonu protesto ettiler. CHP bayrakları ve Cumhuriyet gazeteleri eşliğinde gösterisi düzenleyen Parisli CHP'liler "Ben demokrasiyim", "Ben ifade özgürlüğüyüm" yazan Fransızca pankartlar da taşıdılar.

Türkiye'de basına ve politikacılara yönelik uygulamaları eleştiren bir bildiri okuyan göstericiler, CHP Genel Bakanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan suikast girişimi ve Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’a yapılan saldırılara da dikkat çekerek gelişmelerden duydukları kaygıları dile getirdiler. Bildiride "Laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti konusunda hiç bir zaman taviz vermeyen Cumhuriyet Halk Partisi bundan sonrada boyun eğmeyecektir. Gün birlik olma günüdür, gün mücadele günüdür" denildi.

Kürtlerden "Vekilime dokunma" eylemi

Paris'te aynı gün HDP eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile HDP'li vekillerin tutuklanmasını protesto eden bir gösteri de düzenlendi. Republique Meydanı'nda toplanan protestocular, "Vekillerime dokunma!" pankartlarıyla eylem yaptılar. Göstride PKK ve Abdullah Öcalan'ın portresinin bulunduğu bayraklar taşıyan protestocular, iktidarın uygulamalarını eleştiren sloganlar attılar.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi ve Fransa Demokratik Kürt Konseyi'nin çağrısı üzerine gerçekleşen gösteriye Fransa'nın sol kanattan Cumhurbaşkanı adayı Jean Luc Melanchon, iktidardaki Sosyalist Parti'den (PS) bazı milletvekilleri, Fransız Komünist Partisi (PCF), Yeşiller ve NPA temsilcileri destek verdi.

Chatelet Meydanı'nda devam eden gösteriye katılan Fransız politikacılar radikal sol cumhurbaşkanı adayı Jean Luc Melanchon, Avrupa Parlamentosu milletvekili Patrick L'Hayric ve Sosyalist Parti milletvekili François Pupponi birer konuşma yaparak, Türkiye'de olup bitenlere Avrupa'nın sessiz kalmasını eleştirdiler.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG